Skip to main content

Waarom korte termijn beleggen in aandelen een goede keuze is

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te gaan beleggen in aandelen. Dat kan door je geld langdurig te investeren in een klein aantal stabiele bedrijven, maar ook door zeer actief en intensief bezig te zijn met het verhandelen van aandelen. Deze laatste vorm van investeren, het op korte termijn beleggen in aandelen, wordt steeds populairder. De kleine instapbedragen en hogere rendementen maken het namelijk ook voor beginnende beleggers een interessante optie om winst te kunnen maken op hun investering.

Wat is korte termijn beleggen?

Het beleggen op korte termijn wordt ook wel actief beleggen of daytraden genoemd. In tegenstelling tot het kopen van aandelen met de intentie om deze over langere tijd vast te houden, draait het bij korte termijn beleggen in aandelen om het behalen van het hoogst mogelijke rendement. Je koopt een aandeel om deze binnen enkele dagen, of zelfs uren weer te verkopen, met als doel om direct winst te maken. Dit doe je door snel en actief in te spelen op een verwachte schommelingen van een bepaald aandeel.

Deze marktfluctuaties komen vrijwel dagelijks voor bij allerlei soorten beursgenoteerde bedrijven, en snelle en oplettend beleggers spelen daar handig op in door te investeren in het aandeel voordat de fluctuatie plaatsvindt en vervolgens vliegensvlug weer te verkopen, zodra de beoogde winst is behaald.

Zoals elke vorm van beleggen is hier een risico aan verbonden. Waar aandelen op de langere termijn (over meerdere jaren) stabiele maar relatief kleine winst maken voor zijn aandeelhouders, kan op de korte termijn beleggen in aandelen leiden tot zeer hoge winsten ten opzichte van het geïnvesteerde bedrag. Met andere woorden: het rendement van op korte termijn beleggen ligt vele malen hoger.

Daar staat tegenover dat er ook meer risico aan vast zit. Lange termijn investeerders kopen simpelweg een handjevol aandelen en kunnen vervolgens met de voeten omhoog achter hun bureau gaan zitten. Als je ervoor kiest om op de korte termijn te beleggen, ben je veel actiever bezig met het kopen en verkopen van aandelen van bedrijven uit verschillende branches. Dit houdt in dat je intensief bezig moet zijn met ontwikkelingen op vele uiteenlopende markten en dat je constant de waarde van het betreffende aandeel in de gaten moet houden. Dat betekent dat je niet alleen geld investeert, maar ook tijd en kennis van zaken.

Aandelen beleggen met een hefboom: hoe werkt dat?

Het op korte termijn beleggen in aandelen doe je door middel van een hefboom. Een hefboom is simpelweg gezegd een lening die de belegger krijgt van zijn bank of broker, die namens hem de aandelen vasthoudt. Hierdoor is de belegger in staat om voor een relatief klein bedrag toch maximaal rendement te behalen met zijn investering.

Een simpel rekenvoorbeeld: een aandeel heeft op een gegeven moment een prijs van 100 euro, maar jij kan maximaal 20 euro investeren. Gelukkig biedt jou broker een hefboom van vijf aan, waardoor je in staat bent om te beleggen in één heel aandeel. Daardoor wordt alle winst die het aandeel maakt (maar ook het eventuele verlies.) direct aan jou door verrekend. Dus als de koers van het aandeel met tien procent stijgt naar 110 euro, maak jij ook een winst van 10 euro op jouw belegging. Dankzij de hefboom maak jij dus vijf keer zoveel winst.

Dit houdt uiteraard ook in dat als de aandelenkoers onverhoopt naar beneden gaat, ook het gemaakte verlies wordt doorverrekend naar de belegger! In het bovenstaande geval zou je dus de helft van je investering van 20 euro kwijtraken. Hefbomen hebben dus een zeer hoog potentieel, maar brengen ook een hoop risico met zich mee.

Waar kan ik het beste op de korte termijn in aandelen beleggen?

Op korte termijn in aandelen beleggen kan via een bank of een beleggingsbureau (broker). Hoewel banken nog steeds veel klanten van advies voorzien en verschillende beleggingsproducten aanbieden, schakelen steeds meer beleggers over naar online brokers. Dit geldt voor beginnende beleggers, maar ook voor ervaren daytraders. De reden hiervoor is simpel: het is goedkoper. Banken zijn grote instituten die veel servicekosten hebben. Ook brengen ze veel vaker hoge transactiekosten in rekening.

Maar hogere kosten zijn niet de enige reden dat steeds meer beleggers online hun heil zoeken. Zo bieden online brokers bieden veel meer snelheid, flexibiliteit en diversiteit in hun producten. Dankzij de magie van het internet kan je binnen enkele seconden een order plaatsen om te kopen of te verkopen op een groot aantal verschillende producten en individuele aandelen. Voor iedereen die geïnteresseerd in op korte termijn beleggen is dit natuurlijk een belangrijke voorwaarde.

Ook beschikt vrijwel elke online broker over verschillende online tools die een grote hoeveelheid aan relevante informatie verzamelen en op een overzichtelijke manier in beeld brengen.
Via je mobiel of computer kun je in real time de meest recente marktontwikkelingen volgen en direct inspelen op elke aankomende fluctuatie.

Het financiële nieuws: belangrijke graadmeter van wat er in de markt gaat gebeuren

Online tools en grafieken zijn leuk en aardig, maar ze zijn vaak ook moeilijk te lezen en nog veel moeilijker om conclusies uit te trekken. Veel ervaren beleggers zweren dan ook bij het volgen van het financiële en economische nieuws voor advies over in welke aandelen ze op korte termijn moeten beleggen.

Nieuwssites als beurs.nl, reuters, bloomberg of investing.com bieden 24 uur per dag het laatste nieuws wat betreft ontwikkelingen in de markt. Zo houden deze sites bij welke beursgenoteerde bedrijven een grote deal hebben afgesloten, welke branches te maken krijgen met nieuwe regelgeving, en welke multinationals met elkaar gaan fuseren, om maar wat voorbeelden te geven.

Het volgen van het nieuws is een cruciale bezigheid voor iedereen die op korte termijn wil beleggen in aandelen. Het is de beste bron van up-to-date informatie die direct invloed heeft op de koers van aandelen. Een bedrijf dat een belangrijke concurrent overneemt en zo haar marktaandeel vergroot, zal waarschijnlijk een stevige koersstijging tegemoet gaan zien. Een ander bedrijf dat wellicht door de Europese Unie op de vingers wordt getikt en een fikse boete moet betalen, zal daarentegen ook met een dalende aandelenkoers te maken krijgen.

Met andere woorden, als je succesvol wilt zijn met het op korte termijn beleggen, houd dan goed het belangrijkste economische nieuws in de gaten.

Wat zijn goede aandelen om nu in te beleggen?

Hoewel geen enkel aandeel gegarandeerd succes oplevert, zijn er op dit moment (september 2021) wel degelijk een aantal voor de hand liggende keuzes die op korte termijn een goede keuze zullen blijken:

Pfizer

De producent van het coronavaccin zal naar verwachting ook in de komende periode nog vele vaccins de markt op moeten brengen. Niet alleen wordt er in veel landen waar Pfizer al actief is gesproken over zogenaamde ‘boostershots’, een derde dosis van het vaccin, ook is er nog veel behoefte voor Pfizer om zijn vaccins te exporteren naar tweede- en derde wereldlanden, waar de vaccinatiegraad nog erg laag is.

Apple

De technologiegigant maakte onlangs een zeer gunstige schikking met diverse app-ontwikkelaars en naar verluidt staan ze ook sterk in hun aankomende rechtzaak tegen Epic games.

Krispy Kreme

Donutbedrijf Krispy Kreme verwacht nog voor het einde van dit jaar een forse stijging in zijn omzet. Het aandeel daarentegen heeft de afgelopen weken een stevige dip meegemaakt en is dus momenteel goedkoop.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply