Skip to main content
Goed nieuws voor de aandeelhouders van de ABN Amro bank. ABN Amro gaat namelijk voor 500 miljoen euro aan eigen aandelen kopen. Hierdoor zal het winst per aandeel stijgen omdat de winst over minder aandelen verdeeld hoeft te worden. In 2022 maakte ABN Amro maar liefst een kleine 1,9 miljard euro winst.

De Nederlandse staat is groot aandeelhouder van ABN Amro. 10 jaar geleden was de Nederlandse staat nog 100% aandeelhouder van ABN Amro, wat één van de grootste banken in Nederland is. Inmiddels heeft de staat een hoop aandelen verkocht, hierdoor is het nog ‘’maar’’ voor 56.3% aandeelhouder van de bank. Met een winst van 1,9 miljard in 2022 kon de overheid dus een flink bedrag toevoegen aan de Nederlandse staatskas.

ABN Amro gaat aandeelhouders, zoals de Nederlandse staat nu nog blijer maken, het gaat namelijk voor 500 miljoen euro aandelen terugkopen. Hierdoor zal de winstuitkering voor aandelen, dus ook voor de staat, omhooggaan.

Eén van de redenen dat ABN Amro 1,9 miljard winst wist te halen is de hogere rente stand. In 2021 maakte de bank nog 1,2 miljard winst. Met een hogere rente stand, wat de belangrijkste bron van inkomsten is voor commerciële banken, kon de bank in 2022 nog meer winst maken. Ook omdat er in 2022 nog meer hypotheken uitgegeven worden.

Hoe het de bank  in 2023 voor de wind gaat zijn is nog afwachten. De huizenmarkt koelt af en naar verwachting zullen er in 2023 minder huizen verkocht worden dan in 2022. De rente stand blijft echter groeien, wat wel voor meer inkomsten voor ABN Amro zal zorgen. Onlangs kondigde de Europese Centrale Bank nog aan om de rente stand per 1 maart met een half procent te gaan verhogen. Dit om de laaiende inflatie proberen in te dammen.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

Leave a Reply