16 november 2021 | Miriam Ootjers
AEX herstelt van flinke tik
Een van de redenen van de flinke daling was de penibele situatie rondom de geplaagde Chinese vastgoedontwikkelaar China Evergrande Group. Met een schuldenlast van meer dan 300 miljard staat dit bedrijf op het randje van faillissement. Naast dat het voor het bedrijf zelf grote gevolgen kan hebben, kan het op zowel de Chinese als de internationale vastgoedmarkt grote gevolgen hebben.
Ondanks dat Standard & Poor’s (S&P), een van de grootste kredietbeoordelaars ter wereld, verwacht dat de China Evergrande Group niet aan de financiële verplichtingen kan voldoen, wordt er ook geen steun vanuit de Chinese overheid verwacht. De financiële hulp die er wél gaat komen zal waarschijnlijk alleen zijn om het domino-effect op de Chinese vastgoedmarkt te voorkomen. Hierdoor zouden namelijk financiële problemen voor het gehele Chinese systeem kunnen ontstaan.
Het probleem richt zich vooral op de betalingen bij de Evergrande Group. De werknemers van de divisie die gaat over de elektronische voertuigen melden namelijk dat zij geen salaris hebben ontvangen. Ook zijn er verschillende toeleveranciers die nog geld te goed hebben van het bedrijf.
Nu blijkt dat de Chinese overheid omgerekend ongeveer 15,5 miljard dollar in het Chinese bankensysteem gaat stoppen. Dit verhoogt de zorgen over het Chinese financiële systeem.
Beleidsvergadering Federal Reserve
Naast het debacle op de Chinese markt is ook de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve onderwerp van gesprek. Daarbij ligt de focus vooral op het kwartaalbericht, waarin de Amerikaanse centrale bank vooruitkijkt op de economie. Ook de verwachtingen voor het aankomende rentebeleid zitten hier impliciet in opgenomen.
De Amerikaanse overheid wil momenteel het goedkoopgeldbeleid in stand houden door ook de rentes laag te houden. Het verhogen van de rente zou namelijk flink wat economische risico’s met zich meebrengen. Hoewel een renteverhoging er momenteel nog niet aan zit te komen, lijkt de centrale bank wel een aantal voorbereidingen te treffen om marktinterventies op de obligatiemarkt te matigen. Er worden momenteel namelijk miljarden dollars in het financiële systeem gepompt, iets wat de centrale bank wil gaan matigen.
Beurscorrectie in aantocht?
Toch is er nog onduidelijkheid over de koers van de komende weken. De aandelenbeurzen hebben extreem sterk gepresteerd in de eerste acht maanden van 2021, waardoor er twijfels zijn hoe lang dit nog door kan gaan. Daarnaast hikken veel beleggers op twee gedachten. Is dit het moment om uit te stappen en winst te pakken, of moet ik wachten met investeren en in de aex handelen tot de daling daadwerkelijk gaat inzetten?
Toch wijst het er voorlopig nog niet op dat een correctie op komst is. Er zijn namelijk nog geen aanwijzingen dat de rente in de komende periode gaat dalen. Toch zien we wel steeds meer overheden die de gigantische steunpakketten ten gevolge van corona aan het afbouwen zijn. Dit hoeft echter nog niets te betekenen. De aandelenhandel lijkt daarom nog steeds een van de beste producten om vandaag de dag in te investeren.