Skip to main content
De Federal Reserve, de Centrale Bank van de Verenigde Staten heeft aangekondigd dat het mogelijk is dat ze de rente verhogen naar zes procent. Dit heeft te maken met de woekerende inflatie en de lage werkloosheid. Hierdoor blijft de vraag naar consumeren hoog en krijgt de inflatie weinig kans om flink af te koelen. Naar verwachting zal de aandelenmarkt negatief reageren op de mogelijke plannen van de Amerikaanse Centrale Bank.

Veel Centrale Banken is er alles aan gelegen om de inflatie naar beneden te krijgen. De ECB (Europese Centrale Bank) heeft al een aantal keren de rente verhoogd in een poging de inflatie naar beneden te krijgen. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan in de Verenigde Staten worstelt men met dezelfde problemen. “De geaggregeerde vraag (consumeren) moet aanzienlijk omlaag wil de inflatie terugkeren naar het doel van de Federal Reserve. Verdere normalisatie van de supply-chain en een afzwakking in de arbeidsmarkt zullen helpen, maar slechts tot op zekere hoogte”, aldus Bank of America in een nota van 27 februari.

In de Europese Unie is het niet veel beter, in de grootste Europese economieën is de inflatie nog steeds niet onder controle. De laatste inflatiecijfers vallen tegen en het is daarom wachten tot de ECB beslist om de rente verder te verhogen. Een inflatie van 4% zou volgens de laatste berichten waarschijnlijk binnenkort aangekondigd worden door de ECB.

De rente heeft over het algemeen een directe invloed op de inflatie. Wanneer de rente stijgt, wordt het duurder om geld te lenen en wordt de vraag naar leningen verminderd. Hierdoor wordt er minder geld in omloop gebracht, wat kan leiden tot een daling van de vraag en uiteindelijk tot een afname van de inflatie.

Echter, andere factoren, zoals de beschikbaarheid van grondstoffen, productiekosten en de algemene economische situatie, kunnen ook invloed hebben op de inflatie en kunnen soms de impact van de rente op de inflatie verminderen of versterken. Iets wat onder anderen door de oorlog in Ukraine ook een grote rol speelt in de hedendaagse inflatie.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply