Skip to main content

In vijf stappen beginnen met beleggen in crypto currency

Beginnen met cryptocurrency! Crypto currency winnen steeds meer aan populariteit. Dat is helemaal niet vreemd als u bedenkt dat de rente momenteel laag is en rendement op spaargeld weinig oplevert. Maar dit is slechts één van de redenen om te beginnen met crypto currency.

 

De economische crisis heeft het vertrouwen in banken een behoorlijke tik gegeven. En juist vanaf dat moment werden crypto valuta als de bitcoin populair. En niet onbelangrijk: het rendement van beleggen in crypto currency was in de afgelopen jaren veel hoger dan het gemiddelde rendement van de vijf grote aandelenindices. En ten slotte: experts zien de vooruitzichten voor veel crypto valuta op de langere termijn positief. Reden genoeg dus om te beginnen met cryptocurrency!

 

Let wel: bitcoins zijn natuurlijk niet de enige vorm van crypto currency. We kennen bijvoorbeeld ook Ethereum, Ripple, Litecoin, Monero, Verge, Syscoin en Dodgecoin. Daarnaast zijn er nog verschillende jongere (meer onbekende) crypto valuta waar u voor kunt kiezen.

Beleggen met crypto voor beginners in vijf stappen

Maar waar start u precies? In dit artikelen bespreken we beleggen met crypto voor beginners in vijf stappen.

 

Stap 1: doe research en verdiep u in crypto en de markt

Stap 2: kies een broker voor uw crypto belegging

Stap 3: start met het storten van geld bij uw gekozen exchange

Stap 4: kies uw crypto currency

Stap 5: start met traden of kies een lange termijn strategie

Stap 1: doe research en verdiep u in crypto en de markt

Beginnen met crypto currency is gedoemd te mislukken als u niet weet waar u precies in belegt en hoe u dat doet. We geven u alvast de basisbeginselen.

Crypto currency zijn een soort digitale munteenheid die vaak wordt gebruikt als alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten. Alle digitale munteenheden (ook wel crypto valuta’s) samen noemen we dus crypto currency. Het meest bekende voorbeeld van crypto valuta is de bitcoin. Niet iedereen is het eens met de status van crypto currency als ‘geld’. In Nederland bijvoorbeeld heeft de bitcoin de juridische status van ruilmiddel, maar dus niet van geld.

Regelgeving en toezicht zoals bij het gangbare geldverkeer zijn nog niet rond. Het is dus belangrijk dat u goed bekend raakt met alle termen en begrippen voordat u gaat beginnen met crypto currency.

Crypto currency staan op een groot netwerk van computers dat constant (cryptografische) rekensommen uitvoert. Deze systemen werken met blockchaintechnologie. Dankzij het gebruik van blockchain zijn de valuta onveranderlijk en veilig ‘opgeborgen’ in het netwerk dat niet te vervalsen is en ongevoelig is voor hackers of andere kwaadwillenden. Crypto valuta is, net als euro’s, te verdelen in kleinere eenheiden (zoals centen), tot wel acht cijfers achter de komma.

Voordelen van crypto currency

– Transacties vinden rechtstreeks plaats zonder tussenpartijen.

– De technologie bevindt zich ‘in the cloud’ zodat het altijd beschikbaar is, waar u ook bent.

– Alle transacties worden dankzij de blockchaintechnologie decentraal geverifieerd, wat het veilig en betrouwbaar maakt.

Nadelen van crypto currency

– Dankzij het decentrale karakter van het netwerk is niemand aanspreekbaar als er iets fout gaat.

– Omdat de technologie zich in snel tempo evolueert is meer standaardisatie nodig zodat nieuwe systemen onderling kunnen samenwerken.

– Crypto currency zijn gekoppeld aan valutakoersen met een grote mate van volatiliteit. De waarde van de valuta kan dus sterk en snel schommelen. Ze worden vaak gebruikt voor een speculatief beleggingsdoel. En dat maakt het risicovol.

Stap 2: kies een broker voor uw crypto belegging

Het is belangrijk een betrouwbare broker te kiezen, zeker omdat u als beginner waarschijnlijk geen zicht hebt op alle voor- en nadelen en de risico’s van beginnen met cryptocurrency. Kies vooral ook voor een broker die een ruim aanbod en gunstige handelstarieven geeft. Heeft u een goede broker gevonden dan kunt u hier een account aanmaken.

Over het algemeen duurt dit niet meer dan een paar minuten en kunt u alles regelen via de computer, tablet of telefoon. Vervolgens koppelt u uw bankrekening aan uw account. Dit doet u meestal door een klein bedrag ter verificatie over te boeken van uw rekeningnummer naar uw nieuwe account. U moet een verplichte vragenlijst invullen waarmee u aangeeft dat u op de hoogte bent van de risico’s die beleggen met zich mee brengt. Ook wordt u informatie gegeven over deze risico’s.

Stap 3: start met het storten van geld bij uw gekozen exchange

Heeft u een account geopend, een verificatie storting gedaan en bent u bekend en akkoord met de risico’s die horen bij het beleggen met crypto currency? Dan is het tijd om geld op uw rekening te storten zodat u kunt beleggen met uw eigen inleg. Er zijn verschillende manieren om geld op een account te storten, waaronder PayPal, creditcard en via iDeal. Veel brokers hebben een minimum inleg voor de eerste keer dat u geld stort. Houd hier dus goed rekening mee! Bij de meeste brokers kunt u na het storten van geld dadelijk starten met het beleggen in crypto currency.

Stap 4: kies uw crypto currency

Voordat u met het geld dat u gestort heeft op uw account kunt beginnen met crypto currenncy moet u natuurlijk wel weten waarin u precies wilt beleggen. Er zijn wel vijftig soorten crypto valuta. Op het internet circuleren actuele overzichten van de top tien van crypto munten waarin u op dat moment het beste kunt beleggen. Verder kunt u, als u een beetje ingevoerd bent in de markt, natuurlijk ook uw eigen keuze maken.

Heeft u voor een bepaalde crypto currency gekozen dan kunt u deze kopen. Na aankoop worden de crypto munten bewaard in een online of offline wallet. Veel brokers geven automatisch toegang tot een wallet op hun platform. U hoeft dan dus zelf online geen wallet aan te maken.

Stap 5: start met traden of kies voor een lange termijn strategie

Als belegger kant u kiezen tussen (grofweg) twee strategieën: traden of een lange termijn strategie.

 

Lange termijn strategie

Als u in een bepaalde crypto munt gelooft voor de lange termijn en u bent ook van plan voor de lange termijn te beleggen in crypto currency, dan moet u de markt niet willen timen. Een goede methode is Dollard Cost Averaging (DCA). Met deze methode beperkt u het risico door systematisch en steeds met hetzelfde bedrag op het zelfde tijdstip te kopen gedurende een lange periode. Bijvoorbeeld door elke maand een percentage van uw inkomen te zetten op uw belegging.

Dit zorgt er voor dat er geen emoties meespelen: beleggen staat op de automatische piloot en u hoeft daar niet eens telkens opdracht voor te geven. Met deze methode gaat u er van uit dat de prijs over een langere periode gemiddeld blijft stijgen, en schrikt niet als u eens moet kopen als de prijs hoog of laag staat. U kunt alles (eventueel) bewaren op een hardware wallet. Bent u tevreden over de winst? Dan kunt u overgaan op (deels) verkopen.

Traden

Traden betekent actief handelen op de korte termijn. Dat kunt u doen als u het fijn vindt te profiteren van koersstijgingen of dalingen op korte termijn en de tijd en kennis heeft om dit goed bij te houden. Dat kan via een exchange of een CDF broker.

Exchange

Bij een crypto exchange verhandelt u daadwerkelijk crypto valuta, die u dus ook zal moeten kopen.

CDF broker

Bij een CDF broker kunt u inzetten op een stijging of daling van de koers zonder dat u daadwerkelijk crypto valuta hoeft te kopen. Voordeel van laatste is dat u dit via een gereguleerde broker kunt doen. De crypto markt is ongereguleerd en de exchanges hoeven zich niet aan regels te houden die u als klant beschermen. Bij een gereguleerde broker wordt u wel beschermd met de regels van deze broker. CDF brokers die actief zijn in Europa moeten zich namelijk aanmelden bij financiële toezichthouders die strenge regels opleggen. Het is dus veiliger om te traden in crypto currency bij een broker.

Wat u verder ook doet, als u wilt beginnen met crypto currency kies altijd voor betrouwbare partijen. Gereguleerde bedrijven van naam, en geen partij die op de tiende pagina van de zoekmachine opduikt en waarvoor u alleen kiest omdat hij goedkoper is dan de rest. Het gaat tenslotte om uw geld. Kiezen voor een grotere naam heeft bovendien als voordeel dat u veel kunt leren van beleggen met crypto currency, zodat u na een tijdje meer ervaring krijgt en meer zicht heeft op de markt.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply