Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is Actief Beleggen

Wat is
Actief Beleggen 

Wat is actief beleggen

Het doel wat je hebt bij actief beleggen is het verslaan van de markt. Door gebruik te maken van een actieve belegginsstijl wordt er geprobeerd om een hoger rendement te behalen dan de marktindex op dat moment. Om succes te kunnen behalen met een actieve manier van beleggen heb je factoren die belangrijk zijn: juiste timing en een goede selectie van verschillende soorten beleggingen. Actief beleggen is het tegenovergestelde van passief beleggen.

Hoe werkt actief beleggen?

Het is van groot belang bij actief beleggen dat de markt op de voet gevolgd wordt. De timing van het kopen en verkopen van aandelen is cruciaal voor het behalen van een hoger rendement. Op het moment dat je bijvoorbeeld verwacht dat de koers van een aandeel gaat stijgen, dan is het een goed moment om hem te kopen. Als je juist een koersdaling verwacht dan verkoop je het aandeel. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op aandelenkoersen. Deze factoren moet je goed in de gaten houden en dan je aankopen en verkopen daarop aan te passen, zo kan je met actief beleggen meer winst kunnen behalen dan met passief beleggen.

Voor- en nadelen van actief beleggen

Er bestaan natuurlijk ook voor- en nadelen bij actief beleggen. Verschillende voordelen zijn het hoger rendement wat je kan hebben bij actief beleggen, door het continue moeten inspringen op veranderingen in de koers kan dit op korte termijn voor een hoog rendement zorgen en maakt dit het beleggen ook spannender.

Naast dat er voordelen zijn, zijn er ook nadelen. Een groot nadeel van actief beleggen zijn de hoge kosten die eraan vastzitten. Onderzoeken, analyseren en constant kopen en verkopen van aandelen kost veel geld. Daarnaast brengt actief beleggen op lange termijn niet altijd een hoger rendement met zich mee dan passief beleggen doet. Ook is actief beleggen minder geschikt voor beginners dan passief beleggen. Dit komt, omdat actief beleggen veel kennis vergt.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.