Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is AEX?

Wat is AEX? 

Wat is AEX?

AEX staat voor Amsterdamse Exchange Index, het is de belangrijkste beurs van Nederland. Deze index geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. De stand van de AEX wordt berekend uit het gewogen gemiddelde van deze aandelen. De middelgrote bedrijven bevinden zich bij de AMX Index en de kleinste bij de AScX Index. De Amsterdamse effectenbeurs maakt deel uit van Euronext. In de AEX-index zijn alleen large caps opgenomen. De koers is een belangrijke graadmeter voor het Nederlandse economische klimaat. Om 9:00uur ’s ochtends opent de AEX, op reguliere beursdagen, op dat moment wordt dan ook de openingskoers bekend gemaakt.

Hoe moet je beleggen in de AEX?

Wanneer je wilt beleggen in Nederlandse bedrijven, dan is de AEX een goede plek om te starten. Je investeert je geld dan in aandelen van Nederlandse bedrijven die zich in de AEX bevinden. Je opent een beleggingsrekening bij de bank of bij een broker. Zodra je geld op deze rekening gestort hebt kun je aan de slag met investeren. Je koopt dan producten, in het geval van de AEX koop je aandelen. Je kan niet direct beleggen in een index, je kan in de 25 bedrijven die zich in de AEX bevinden beleggen zonder dat je zelf alle aandelen los moet kopen.

AEX-koers

De AEX koers is op dit moment aan het dalen, er zijn wel aandelen van bedrijven die stijgen, maar het gemiddelde is dalend.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.