Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is AScX index?

Wat is AScX Index? 

Wat is AScX index?

AScX is een afkorting van Amsterdam Small cap Index. De AScX-index is de nieuwste index van Euronext Amsterdam. Vijfentwintig fondsen, van Arcadis tot Wegener, vormen tezamen de AScX. Deze derde categorie bestaat uit lokale fondsen die net buiten de criteria vallen voor toelating tot de AMX.

Wat kan ik met AScX index?

De samenstelling van de AScX index wordt elk kwartaal opnieuw bekeken, met een volledig onderzoek in maart en tussentijdse onderzoeken in juni, september en december. Eventuele wijzigingen die naar aanleiding van deze onderzoeken in de index worden aangebracht, worden van kracht op de derde vrijdag van de maand. Vóór 2008 werden indexwijzigingen slechts eenmaal per jaar in maart doorgevoerd.

De AScX is een marktkapitalisatie-gewogen index, waarbij de initiële indexweging van een onderneming is gemaximeerd op 15%. De indexgewichten worden berekend op basis van de slotkoersen van de betrokken ondernemingen op 1 maart. Bij kwartaalherzieningen worden de wegingen na aanpassing zo dicht mogelijk bij die van de vorige dag gelaten en niet opnieuw afgetopt.

Hoe werkt AScX index?

Deze index is samengesteld uit de 25 Nederlandse fondsen die op de ranglijsten 51-75 staan. De fondsen van de ranglijst 1-25 zijn opgenomen in de AEX-index en de fondsen van de ranglijst 26-50 in de AMX-index. De AScX-index volgt dezelfde regels als deze indexen, waarbij ondernemingen worden geselecteerd op basis van hun omzetwaarde en wegingen worden toegekend op basis van de free float marktkapitalisatie. De samenstelling van de AScX wordt tweemaal per jaar herzien.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.