Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is AScX?

Wat is AScX? 

Wat is AScX?

De Amsterdamse Effectenbeurs werd opgericht in 1602, tegelijk met de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), en wordt beschouwd als de oudste, nog steeds functionerende effectenbeurs ter wereld.

De behoefte aan een bank groeide met de opkomst van de Europese handel en met de behoefte om financiers een manier te bieden om van deze handel te profiteren. De Nederlandse Oost-Indische Compagnie was een van de eerste ondernemingen die concurreerden om de export van de specerijen. 

Het was een naamloze vennootschap die aandelen aanbood aan investeerders die de reizen financierden. De financiers hadden een veilige en gereguleerde plaats nodig om aandelen van deze vroege wereldondernemingen te kopen en te verkopen.

Wat kan ik met AScX?

De drie brede aandelenindices van Euronext Amsterdam zijn de blue-chip AEX, de mid-cap AMX en de small-cap AScX. Verreweg de meest verhandelde en invloedrijke index is de AEX, die in 1983 van start ging en is samengesteld uit meer dan 20 van de meest verhandelde Nederlandse ondernemingen die op Euronext Amsterdam worden verhandeld.

Tot deze bedrijven behoren internationale bedrijven als Unilever, ING Groep, Philips en Royal Dutch Shell. Het is een van de belangrijkste nationale indices van de beursgroep Euronext naast de BEL 20 van Brussel, de CAC 40 van Parijs en de DAX van Duitsland.

Hoe werkt AScX?

De koers van de onderliggende aandelen waaruit de AScX is opgebouwd kun je eenvoudig bekijken. Doordat de aandelen in de Small Cap een beperkte marktkapitalisatie hebben, kan een ogenschijnlijk neutraal bericht een grote koersuitslag teweeg brengen. Hier moeten beleggers rekening mee houden.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.