Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is deposito sparen

Wat is Deposito sparen? 

Wat is deposito sparen?

Het begrip deposito sparen lijkt bijna op beleggen, althans het principe. Toch zit er wat verschil in. Bij deposito sparen bepaal je vooraf een termijn waarvoor je een deel of al je spaarmiddelen voor de overeengekomen periode vast zet. Het is dus de bedoeling dat je het geld niet opneemt binnen deze periode. Als dat toch om een bepaalde reden moet kan daar een uitzondering voor gemaakt worden met de consequentie dat er kosten tegenover staan.

De enige uitzondering op de regel zijn bijvoorbeeld:

  1. Bij overlijden van de spaarder
  2. Arbeidsongeschiktheid
  3. Langer dan 6 maanden werkloos

Hoe werkt het spaardeposito?

Het kiezen voor een spaardeposito heeft wat voordelen. In plaats van het genieten van een lage rente als op een normale spaarrekening, ontvang je een hogere rente. Wel is het zo dat je hiervoor vaste afspraken moet maken, zoals het termijn en de rente. Langdurige deposito beginnen vanaf 1 jaar en kunnen tot maximaal 20 jaar. Minder dan 1 jaar wordt gesproken van een kort termijndeposito.

Rente uitkering

Wanneer en hoe de rente wordt uitgekeerd verschilt per instantie waar het spaardeposito is aangevraagd. Het kan maandelijks of jaarlijs afhankelijk van de keus. De afgesproken rente wordt gecrediteerd op de tegenrekening van de belegger of spaarder. De minimuminleg bij zo een spaardeposito verschilt evenzo van de instantie. Ook verlengen sommigen automatisch het deposito tegen de geldende voorwaarden. Het is daarom raadzaam alles goed vast te leggen ter voorkoming van een misverstand.

Tenslotte is een spaardeposito voordeliger dan een normale spaarrekening omdat de rente veel hoger is en na de vastgestelde periode wederom beschikbaar is. Ook kan gekozen worden voor meer rendement als de rente op de beleggings- of depositorekening wordt gestort.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.