Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is DEX?

Wat is DEX? 

Betekenis DEX

Een gedecentraliseerde beurs (beter bekend als een DEX) is een peer-to-peer marktplaats waar transacties rechtstreeks gebeuren tussen cryptohandelaars. DEX’en vervullen één van de kernmogelijkheden van crypto: het bevorderen van financiële transacties die niet worden beheerd door banken, makelaars, betalingsverwerkers of enige andere vorm van tussenpersoon. 

De populairste DEXen maken gebruik van de Ethereum blockchain en maken deel uit van de groeiende suite van gedecentraliseerde financiële (DeFi) tools, die een enorme waaier aan financiële diensten rechtstreeks beschikbaar maken vanuit een compatibele crypto-portemonnee. 

DEX’en zijn booming, in het eerste kwartaal van 2021 stroomde er $ 217 miljard aan transacties via gedecentraliseerde exchanges. In april 2021 waren er meer dan twee miljoen DeFi-handelaren, een vertienvoudiging ten opzichte van mei 2020.

Wat kan ik met DEX

DEXs bieden een vrijwel onbeperkt scala aan tokens, van de bekende tot de vreemde en totaal willekeurige. Dat komt omdat iedereen een Ethereum-gebaseerd token kan bemachtigen en er een liquiditeitspool voor kan creëren, dus u zult een groter scala aan projecten vinden, zowel doorgelicht als niet doorgelicht.

Hoe werkt DEX?

In tegenstelling tot gecentraliseerde beurzen zoals Coinbase, staan DEX’s geen uitwisseling toe tussen fiat en crypto. In plaats daarvan verhandelen ze uitsluitend cryptocurrency tokens voor andere cryptocurrency tokens. 

Via een gecentraliseerde exchange (of CEX), kun je fiat voor crypto verhandelen (en vice versa) of crypto-crypto paren. Je kan ook vaak meer geavanceerde bewegingen maken, zoals margin trades of limietorders instellen. 

Maar al deze transacties worden afgehandeld door de beurs zelf via een “orderboek” dat de prijs voor een bepaalde cryptocurrency vaststelt op basis van actuele koop- en verkooporders, dezelfde methode die wordt gebruikt door aandelenbeurzen zoals Nasdaq. 

Gedecentraliseerde beurzen daarentegen zijn een set van slimme contracten. Ze zetten de prijzen van verschillende cryptocurrencies algoritmisch tegenover elkaar en gebruiken “liquiditeitspools” waarin investeerders fondsen vastzetten in ruil voor rente-achtige beloningen om transacties te vergemakkelijken. 

Terwijl transacties op een gecentraliseerde beurs worden vastgelegd in de interne database van die beurs, worden DEX-transacties direct op de blockchain afgewikkeld.

DEXs zijn meestal gebouwd op open-source code, wat betekent dat iedereen die geïnteresseerd is precies kan zien hoe ze werken. Dat betekent ook dat ontwikkelaars bestaande code kunnen aanpassen om nieuwe concurrerende projecten te creëren.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.