Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is een Aandeel?

Wat is een Aandeel? 

Wat is een aandeel?

Aandelen zijn eenheden van aandelenbezit in een vennootschap dat voorziet in een gelijke verdeling van eventuele resterende winsten, indien die worden gedeclareerd, in de vorm van dividenden. Aandeelhouders kunnen ook profiteren van vermogenswinsten als de waarde van de onderneming stijgt. Aandelen vertegenwoordigen aandelen in een onderneming, waarbij de twee belangrijkste soorten aandelen gewone aandelen en preferente aandelen zijn.

Wat kan ik met een aandeel?

Als u aandelen van een bedrijf koopt, koopt u in feite een aandeel in dat bedrijf. In de meeste gevallen betekent het dat u stemrecht krijgt op vergaderingen, als u dat wilt uitoefenen.

Hoe werkt een aandeel?

Bedrijven beginnen gewoonlijk met het uitgeven van aandelen via een proces dat een beursgang of IPO wordt genoemd. Zodra de aandelen van een bedrijf op de markt zijn, kunnen ze worden gekocht en verkocht door beleggers. Als u besluit een aandeel te kopen, zult u het vaak niet van het bedrijf zelf kopen, maar van een andere belegger die het aandeel wil verkopen. Op dezelfde manier, als u een aandeel wilt verkopen, zult u verkopen aan een andere belegger die het aandeel wil kopen.

Deze transacties worden afgehandeld via een aandelenbeurs, waarbij een makelaar elke belegger vertegenwoordigt. Veel beleggers gebruiken tegenwoordig online effectenmakelaars, die aandelen kopen en verkopen via het handelsplatform van de makelaar, dat hen verbindt met beurzen. Als u geen effectenrekening heeft, heeft u er een nodig om aandelen te kopen.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.