Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is een Derivaat?

Wat is een Derivaat? 

Wat is een Derivaat?

Een derivaat is een contract tussen twee of meer partijen waarvan de waarde is gebaseerd op een overeengekomen onderliggend financieel product of een reeks activa. Veel voorkomende onderliggende instrumenten zijn obligaties, grondstoffen, valuta’s, rentevoeten, marktindexen en aandelen.

Wat kan ik met een derivaat

Derivaten kunnen worden gebruikt als speculatief instrument of om risico’s af te dekken. Zij kunnen helpen de economie te stabiliseren of haar op de knieën te dwingen.

Hoe werkt een derivaat?

Derivaten vereisen doorgaans een meer geavanceerde vorm van handel. Deze omvatten speculatie, hedging, opties, swaps, futures- en termijncontracten. Wanneer deze technieken correct worden gebruikt, kunnen zij de handelaar ten goede komen door het risico zorgvuldig te beheren. Er zijn echter tijden dat derivaten destructief kunnen zijn voor zowel individuele handelaren als grote financiële instellingen.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.