Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is een Hefboom?

Wat is een Hefboom? 

Wat is een Hefboom?

Door te beleggen met een hefboom ben je instaat om een grotere positie in te nemen op de markt dan dat je je financieel direct kunt permitteren. Je kan dus met dezelfde inleg of inzet meerdere of grotere posities beheren. Het komt er dus op neer dat een hefboom aantrekkelijk is, omdat je met een betrekkelijk kleine inleg aanzienlijk winsten of voordelen zou kunnen behalen. Het blijft natuurlijk wel zo dat elke winstmogelijkheid onlosmakelijk gepaard gaat met een risico die dezelfde proportie met zich meedraagt.

Hoe werkt een hefboom?

Je kan met verschillende constructies de hefboom toepassen, een bekende manier is bij CFD trading. Het is bij handelen met een hefboom het geval dat je met slechts een deel van je eigen kapitaal een trade plaatst. Bij handelen met een hefboom is een broker een belangrijk onderdeel van de strategie, deze zorgt er namelijk voor dat het overige gedeelte van je positie gefinancierd wordt.  De broker is de financiële tussenpersoon die er dus voor kan zorgen dat je toegang krijgt tot de markten en jouw positie dus groter maakt dan dat je in eerste instantie hoeft te betalen.

Kosten en nadelen van een hefboombelegging?

Er zitten ook kosten vast aan het beleggen met een hefboom, er zijn zogenaamde swap kosten die in rekening worden gebracht op het moment dat je een belegging gedaan hebt met een financiële hefboomwerking. Deze kosten verschillen per instrument. 

 

Omdat je met een hefboomwerking een hogere winst kan halen, betekent dit automatisch ook dat je grote verliezen kunt leiden. Wees dus altijd goed geïnformeerd voordat je aan beleggen begint, en zorg dat je belegt met geld dat je niet kunt missen!

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.