Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is een Stop Loss order?

Wat is Stop Loss Order? 

Wat is een stop loss order?

Een stop-loss order, ook bekend als een stop order, is een geavanceerd handelsinstrument dat de meeste online brokers toestaan. De order geeft aan dat een belegger een transactie wil uitvoeren voor een bepaald aandeel, maar alleen als een bepaald prijsniveau wordt bereikt tijdens de handel.

Stop-loss orders verschillen van een conventioneel marktorder. Met marktorders geeft de belegger aan dat hij een bepaald aantal aandelen wil verhandelen tegen de huidige marktprijs. Met een marktorder kan de belegger de uitvoeringsprijs niet specificeren. De stop-loss laat echter een door de belegger gespecificeerde limietprijs toe.

Wat kan ik met een stop loss order?

Een stop-loss is ontworpen om het verlies van een belegger te beperken op een aandelenpositie die een ongunstige beweging maakt. Een belangrijk voordeel van het gebruik van een stop-loss order is dat u uw aandelen niet dagelijks hoeft te controleren. Een nadeel is dat een koersschommeling op korte termijn de stop kan activeren en een onnodige verkoop kan veroorzaken.

Hoe werkt een stop loss order?

Een stop-loss order is een automatisch handelsorder dat door een belegger aan zijn makelaar wordt gegeven. De transactie wordt uitgevoerd zodra de koers van het aandeel in kwestie tot een gespecificeerde stopprijs daalt. Dergelijke orders zijn ontworpen om het verlies van een belegger op een positie te beperken.

Stel u heeft een long positie op 10 aandelen Tesla Inc. (TSLA) die u kocht voor 315 euro per aandeel. De aandelen worden nu verhandeld voor 340 euro per stuk. U wilt het aandeel blijven houden zodat u kunt profiteren van een eventuele toekomstige koersstijging. U wilt echter niet alle ongerealiseerde winsten verliezen die u tot nu toe met het aandeel hebt opgebouwd. Uw winsten zijn ongerealiseerd omdat u de aandelen nog niet hebt verkocht; zodra ze verkocht zijn, worden ze gerealiseerde winsten. Na bestudering van de bedrijfsgegevens besluit u dat u uw positie wilt verkopen als TSLA-aandelen dalen tot 325,50 euro.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.