Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is Exchange?

Wat is Exchange? 

Betekenis exchange

Exchange is als het ware een beurs. Een beurs is een soort marktplaats waar, grondstoffen, derivaten, effecten en andere financiële instrumenten worden verhandeld. De belangrijkste functie van een beurs is het waarborgen van ordelijke en eerlijke handel. Ook de efficiënte verspreiding van prijsinformatie voor alle effecten die op die beurs worden verhandeld is een belangrijke functie van de beurs. Beurzen bieden bedrijven, overheden en andere groepen een platform om effecten te verkopen aan het investerende publiek. De beurs kan een fysieke locatie zijn waar handelaren onderhandelen, maar het handelen kan ook plaatsvinden op een elektronisch platform zoals een broker.  

Handel op de beurs

De beurs lijkt op het eerste gezicht een heel intimiderend bolwerk, al die grafieken, cijfertjes, beurskoersen en ingewikkelde termen. Eigenlijk is het net zoals een goederenbeurs of antiekbeurs. Het is een plek waar vraag en aanbod georganiseerd bij elkaar komen, er zijn strikte regels aan verbonden. De Nederlandse effectenbeurs is in Amsterdam te vinden. De bekendste effectenbeurs van de wereld vind je in New York, de New York Stock Exchange. In Nederland hebben we de AEX, in New York hebben ze de grotere broer, namelijk de Dow Jones Index. Handel in aandelen vindt zich in New York al sinds de 19e eeuw plaats.

De toekomst van de effectenbeurs

Waar je vroeger voornamelijk de fysieke beurs had, begint de digitale beurs steeds meer de plek van de fysieke beurs over te nemen. In dit tijdperk zou je bijna kunnen zeggen dat de fysieke beurs geen nut meer heeft. Door middel van het gebruiken van een computer kan er vele malen sneller gehandeld worden, ook is de beurs 24 uur beschikbaar via een computer. Dit komt, omdat je niet meer op een bepaalde plek fysiek aanwezig hoeft te zijn om te kunnen handelen. Tot slot wordt het drijven van handel ook nog eens goedkoper vanwege de lage transactiekosten. 

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.