Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is Fiscale jaarruimte?

Wat is Fiscale jaarruimte? 

Wat is Fiscale jaarruimte?

Wie onvoldoende pensioen opbouwt, kan zelf een aanvullende pensioenpot opbouwen. Je hoeft dit niet in je eentje te doen: de fiscus betaalt mee. Dit kan behoorlijk veel belastingvoordeel opleveren. Hoe gaat het in zijn werk? Veel Nederlanders bouwen via hun bedrijf of werkgever minder pensioen op dan ze later nodig hebben. Om dit tekort aan te vullen, kun je zelf sparen of beleggen voor een aanvullend pensioen. Bouw je minder pensioen op dan je van de overheid maximaal zou mogen, dan helpt de fiscus je hierbij een handje.

Wat kan ik met fiscale jaarruimte?

Je mag je jaarruimte gebruiken tot acht jaar nadat het ontstaat. In 2022 vervalt dus jouw ruimte van 2014. Als je alle jaarruimte die je in die periode niet hebt gebruikt bij elkaar optelt, krijg je de reserveringsruimte.

Hoe werkt fiscale jaarruimte?

Jaarruimte mag je storten in een lijfrentespaarrekening, -beleggingsrekening of -verzekering. Dat is een fiscaal gunstige manier van pensioensparen. Je mag je inleg namelijk van je belastbaar inkomen in box 1 aftrekken, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Ook betaal je geen vermogensbelasting over je opgebouwde saldo. Uiteindelijk moet je wel belasting betalen over je spaarpotje. Dat gebeurt op het moment dat je het laat uitkeren als pensioen. Voordeel hiervan is dat je dan meestal je AOW-leeftijd hebt bereikt. Als AOW-gerechtigde betaal je namelijk een lager belastingtarief.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.