Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is Immutability?

Wat is Immutability? 

Betekenis Immutability

Immutability kan worden gedefinieerd als het vermogen van een blockchain-grootboek ongewijzigd te blijven. Gegevens in de blockchain kunnen niet worden gewijzigd.

Elk blok informatie, zoals feiten of transactiegegevens, verloopt via een cryptografisch principe of een hashwaarde. Die hashwaarde bestaat uit een alfanumerieke string die door elk blok afzonderlijk wordt gegenereerd. 

Elk blok bevat niet alleen een hash of digitale handtekening voor zichzelf, maar ook voor het vorige blok. Dit zorgt ervoor dat blokken met terugwerkende kracht aan elkaar worden gekoppeld en onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn. Deze functionaliteit van blockchain-technologie zorgt ervoor dat niemand kan binnendringen in het systeem of de gegevens kan wijzigen die in het blok zijn opgeslagen.

Het is ook belangrijk te weten dat blockchains gedecentraliseerd en gedistribueerd van aard zijn, waarbij een consensus wordt bereikt tussen de verschillende knooppunten die de replica van de gegevens opslaan. 

Deze consensus zorgt ervoor dat de originaliteit van de gegevens behouden moet blijven. Ongetwijfeld is onveranderlijkheid een doorslaggevend kenmerk van deze technologie. Dit concept kan het algemene proces van gegevenscontrole herdefiniëren en maakt het efficiënter, kosteneffectiever en geeft de gegevens meer vertrouwen en integriteit.

Wat kan ik met immutability?

De immutability van publieke blockchains kan het huidige vertrouwens- en auditsysteem verbeteren. Het kan de tijd en kosten van audits verminderen omdat het verifiëren van informatie veel eenvoudiger wordt of in feite overbodig wordt.

Hoe werkt immutability?

Hoewel immutability een van de belangrijkste voordelen van Bitcoin en blockchain is, zijn de gegevens die op blockchains zijn opgeslagen niet volledig bestand tegen kwetsbaarheden. Als een kwaadwillende in staat is om de meerderheid van het hashpercentage van het netwerk te vergaren, kan hij de anders onveranderlijke gegevens veranderen in een aanval die de 51%-aanval wordt genoemd. 

In een dergelijk scenario zou de aanvaller kunnen voorkomen dat nieuwe transacties worden bevestigd of zelfs transacties volledig kunnen terugdraaien. In het geval van de cryptovaluta Bitcoin zou het echter enorm duur zijn om de controle te krijgen over deze hoeveelheid hashing-kracht, waarvoor aanzienlijke hardware en grote hoeveelheden elektriciteit nodig zijn.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.