Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is Investeren?

Wat is Investeren? 

Definitie investeren

Beleggen is een manier om het bedrag dat u bezit mogelijk te verhogen. Het doel is om financiële producten te kopen, ook wel beleggingen genoemd, en ze hopelijk te verkopen tegen een hogere prijs dan wat u oorspronkelijk hebt betaald. 

Beleggingen zijn zaken als aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en lijfrentes. U koopt deze producten via een beleggingsrekening.

De verschillen tussen sparen en beleggen zijn:

  • U spaart geld op een traditionele bankrekening of door het op een veilige plaats te bewaren. Wanneer u belegt, koopt u producten en bewaart u uw geld op een gespecificeerde beleggingsrekening.
  • Wanneer u spaart, is uw kans op groei kleiner, en bestaat misschien zelfs helemaal niet. Beleggen helpt u de inflatie te verslaan, door de rente die u ontvangt, zodat de koopkracht van uw geld sterk blijft.

Sparen is meestal voorbehouden aan doelen op korte en middellange termijn, terwijl beleggen beter geschikt is voor doelen op lange termijn, zoals pensionering.

Hoe werkt investeren?

Wanneer en hoe u geld verdient, kan afhankelijk zijn van het soort beleggingen dat u bezit. Er zijn bepaalde belastingregels met betrekking tot inkomsten uit investeringen, vooral als ze worden aangehouden buiten een fiscaal gefaciliteerde rekening. Een financiële professional kan al uw vragen over beleggingsinkomsten beantwoorden en u helpen een pad te kiezen voor uw doelen.

Investeren is iets waarmee u vandaag, morgen of wanneer u er klaar voor bent, kunt beginnen. Meestal wordt de waarde van uw geld over een bepaalde periode verhoogd door gebruik te maken van de samengestelde waarde, dit kan de koopkracht van uw geld in de toekomst beïnvloeden en u helpen financieel zekerder te zijn tijdens uw pensioen.

Asset allocatie bepalen

Als voorbeeld: u koopt aandelen in bedrijf X met een aandelenprijs van 100 euro. Zes maanden later kunt u diezelfde aandelen verkopen tegen 125 euro per aandeel, aangezien het aandeel in waarde is gestegen. 

Bij het afsluiten van de verkoop zou u uw 100 euro per aandeel plus de 25 euro per aandeel “groei” moeten krijgen. Vergeet niet dat er bepaalde kosten aan de transactie verbonden kunnen zijn, bijvoorbeeld handelskosten en belasting.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.