Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is Onbelast spaargeld?

Wat is Onbelast spaargeld? 

Wat is Onbelast spaargeld?

Onbelast spaargeld spaargeld waarop bijdragen, ontvangen rente, dividenden en vermogenswinsten niet worden belast en belastingvrij kunnen worden opgenomen. 

Hoewel onbelast spaargeld wordt genoemd, kan het bepaalde beleggingen bevatten, waaronder beleggingsfondsen, effecten en obligaties, evenals contanten. onbelast spaargeld is beschikbaar voor personen van 18 jaar en ouder en kan voor elk doel worden gebruikt.

Wat kan ik met onbelast spaargeld

U kunt het bijvoorbeeld zelf gaan beleggen en bij een broker een beleggingsrekening openen. Als u hiervoor geen tijd hebt of hiervan te weinig verstand hebt, kunt u het geld in handen geven van een vermogensbeheerder. Dit zijn professionele beleggers zoals een zelfstandige vermogensbeheerder of een bank. U spreekt met de vermogensbeheerder af wat uw doel is en hoe u dit kunt bereiken. U moet er wel rekening mee houden dat de meeste vermogensbeheerders een fors minimumbedrag hanteren, zoals een ton.

Hoe werkt onbelast spaargeld?

Als je spaart, krijg je spaarrente van de bank. Die rente beschouwt de Belastingdienst als inkomen. Daarom moet je vanaf een bepaald bedrag belasting betalen over je spaargeld. In 2021 mag je 50.000 euro belastingvrij sparen. Heb je een fiscaal partner, dan mag je zelfs tot 100.000 euro belastingvrij sparen. Spaar je meer dan dit bedrag? Dan betaal je belasting over het deel dat boven de belastingvrije grens uitkomt.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.