Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is RSI?

Wat is RSI? 

Wat is RSI?

De Relative Strength Index (RSI) is een van de meest gebruikte oscillatoren op het gebied van de technische analyse van aandelen. Het werd geïntroduceerd door Welles Wilder in juni 1978 en de berekening ervan wordt in detail uitgelegd in zijn boek New Concepts in Technical Trading System.

Wat kan ik met RSI?

Momentum oscillatoren meten de snelheid en de omvang van prijsbewegingen van een effect. RSI vergelijkt de omvang van gemiddelde winsten en gemiddelde verliezen van een effect om conclusies te trekken over de sterkte en zwakte ervan over een vooraf bepaalde tijdsperiode.

Hoe werkt RSI?

De RSI wordt berekend met de formule:

RSI = 100 – (100/1+RS)

RS = Gemiddelde van X dagen sluitingen omhoog / Gemiddelde van X dagen sluitingen omlaag

Wilder gebruikte de 14 daagse RSI, wat nog steeds de meest gebruikte RSI is. Een analist is echter vrij om het aantal dagen te kiezen voor de berekening. Stel bijvoorbeeld dat een effect gedurende een handelsperiode van 14 dagen op 9 dagen een positief rendement heeft gegenereerd en op 5 dagen een negatief rendement. In dit geval wordt de RSI als volgt berekend

  1. Bereken de absolute winst op elk van de 9 opwaartse dagen. Tel de absolute winst van elke dag bij elkaar op en deel door 14. Dit geeft het cijfer van de gemiddelde opwaartse sluitingen.
  2. Bereken het absolute verlies op elk van de 5 dagen. Tel het absolute verlies van elke dag op en deel door 14. Dit geeft het cijfer van de gemiddelde down sluitingen.
  3. Het delen van de gemiddelde up closes of winsten door de gemiddelde down closes of verliezen geeft ons de RSI.
  4. Het cijfer wordt verder genormaliseerd met de bovenstaande formule om ervoor te zorgen dat het tussen 0 en 100 ligt.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.