Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is Speculatie?

Wat is Speculatie? 

Betekenis speculatie

Speculatie is het kopen of verkopen van activa met een verhoogde kans op aanzienlijke verliezen. Omdat speculatieve beleggers meer risico nemen, wordt verwacht dat zij buitengewone rendementen behalen die, in de ogen van speculanten, een compensatie vormen voor het buitensporige risico.  

Speculatieve beleggers zijn meestal actieve handelaars. Dit betekent dat ze proberen het marktgemiddelde te verslaan en dat ze een meer hands-on aanpak hebben, vooral tijdens korte termijn schommelingen in de markt. 

Dit staat in schril contrast met meer passieve, buy-and-hold beleggers die over het algemeen meer een hand-off benadering hebben en hun beleggingen niet zo vaak aanpassen.

Wat kan ik met speculatie?

Speculanten zijn wijdverbreid op de markten waar de prijsbewegingen van effecten zeer frequent en volatiel zijn. Zij spelen een zeer belangrijke rol op de markten door het opvangen van overmatige risico’s en het verschaffen van de broodnodige liquiditeit op de markt door aan- en verkopen wanneer andere beleggers niet deelnemen.

Hoe werkt speculatie?

Speculatie werkt wanneer een belegger een sterk wereldbeeld of een voorspelling heeft over een sector. Vervolgens identificeren ze een katalysator of gebeurtenis die waarschijnlijk een belangrijke beweging in de richting van hun oorspronkelijke voorspelling zal teweegbrengen. 

Als een speculant denkt dat de gebeurtenis waarschijnlijk is, zal hij activa kopen waarvan hij denkt dat die hem het meeste voordeel zal opleveren als zijn voorspelling uitkomt.  

Een voorbeeld zou de verkiezingscyclus van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 kunnen zijn. In die tijd geloofden velen dat als toenmalig vicepresident Joe Biden het presidentschap zou winnen, cannabis op federaal niveau zou worden gelegaliseerd. Bedrijven als Tilray (TLRY), Canopy Growth Corporation (CGC) en Aurora Cannabis (ACB) waren dus gewild voor speculanten.   

Speculatie is gebruikelijk bij penny stocks en over-the-counter (OTC) beleggingen. Bedrijven die verhandeld worden op OTC-markten zijn niet genoteerd op formele beurzen zoals de New York Stock Exchange (NYSE) of de NASDAQ. 

Deze beleggingen zijn over het algemeen goedkoop, gewoonlijk minder dan $ 5 per aandeel, maar zeer riskant vanwege het gebrek aan toezicht en hun over het algemeen wankele financiële voorgeschiedenis.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.