Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is Stop Loss?

Wat is Stop Loss? 

Wat is stop loss?

Een stop loss kan worden gedefinieerd als een voorafgaande order om een aandeel te verkopen wanneer het een bepaald prijspunt bereikt. Het wordt gebruikt om verlies of winst in een transactie te beperken. Het concept kan zowel voor kortetermijn- als langetermijnhandel worden gebruikt. Het is een automatisch order dat een belegger bij een online broker plaatst door een bepaald bedrag aan courtage te betalen. 

Stop-loss is ook bekend als “stop order” of “stop-market order”. Door een stop loss order te plaatsen, geeft de belegger de makelaar de opdracht om een aandeel te verkopen wanneer het een vooraf ingestelde prijslimiet bereikt.

Wat kan ik met stop loss?

Een stop loss order is een instrument dat gebruikt wordt voor beleggingsplanning op korte termijn. Het wordt gebruikt wanneer de belegger niet de druk wil hebben om een aandeel van dag tot dag te controleren. De trade wordt automatisch getriggerd en de limieten worden op voorhand bepaald. Dit kan zeer nuttig zijn voor kleine beleggers.

Hoe werkt een stop loss order?

In het geval van een stop-loss order, kijkt de makelaar naar de handelsdiscipline om de belegger te helpen verliezen te beperken door de huidige markt biedprijs (d.w.z. de hoogste prijs voor het aandeel op enig moment waarop de belegger een bod wil plaatsen) en vice-versa, bij het verkopen van een aandeel.

Als belegger ABC een bod wil doen op aandelen van bedrijf XYZ tegen een bepaalde prijs, dan zal hij zijn makelaar opdracht geven om een limiet in te stellen voor de aankoop van het aandeel. Wanneer het aandeel de ingestelde biedprijs bereikt, zal er automatisch een order worden uitgevoerd om hetzelfde aandeel te kopen.

Als u al aandelen van bedrijf X bezit en u wilt ze verkopen, dan vraagt u uw aandelenmakelaar om ze te verkopen wanneer de prijs een bepaalde hoogte of diepte bereikt. Dienovereenkomstig zal een automatische order worden getriggerd zodra de prijs range overeenkomt met de ingestelde limieten.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.