Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is Winst per aandeel?

Wat is Winst per aandeel? 

Betekenis Winst per aandeel

De winst per aandeel wordt berekend als de winst van een onderneming gedeeld door het aantal uitstaande gewone aandelen. Het resulterende getal dient als een indicator van de winstgevendheid van een onderneming. Het is gebruikelijk dat een onderneming een winst per aandeel rapporteert die is gecorrigeerd voor buitengewone posten en mogelijke verwatering van het aandeel. Hoe hoger de WPA van een onderneming, hoe winstgevender zij wordt geacht te zijn.

Wat kan ik met winst per aandeel?

De winst per aandeel is een van de belangrijkste maatstaven die worden gebruikt om de winstgevendheid van een bedrijf op een absolute basis te bepalen. Het is ook een belangrijk onderdeel van de berekening van de koers-winstverhouding (Koers/Winstverhouding).

Door de aandelenprijs van een bedrijf te delen door de winst per aandeel, kan een belegger de waarde van een aandeel zien in termen van hoeveel de markt bereid is te betalen voor elke dollar aan winst.

De winst per aandeel is een van de vele indicatoren die u kunt gebruiken om aandelen te kiezen. Als u interesse heeft in aandelenhandel of beleggen, is uw volgende stap het kiezen van een broker die werkt voor uw beleggingsstijl.

Het vergelijken van de winst per aandeel in absolute termen heeft misschien niet veel betekenis voor investeerders omdat gewone aandeelhouders geen directe toegang tot de winst hebben. In plaats daarvan zullen beleggers de winst per aandeel vergelijken met de aandelenprijs van het aandeel om de waarde van de winst te bepalen en hoe beleggers denken over toekomstige groei.

Hoe werkt winst per aandeel?

De winst per aandeel is een belangrijke financiële maatstaf die de winstgevendheid van een onderneming aangeeft. Het wordt berekend door het nettoresultaat van de onderneming te delen door het totale aantal uitstaande aandelen. Hoe hoger de winst per aandeel van een onderneming, des te beter is de winstgevendheid.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.