Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is Winst voor belasting?

Wat is Winst voor belasting? 

Betekenis winst voor belasting

Winst voor belasting is het resultaat dat een bedrijf/onderneming daadwerkelijk geboekt heeft met de bedrijfsvoering en beleggingen. Alle opbrengsten en kosten die een bedrijf gemaakt heeft, zijn hierin opgenomen. Dit is dan exclusief de belastingen die nog betaald moeten worden door het bedrijf en daarom wordt dit ook winst voor belasting genoemd. Hieruit kan je beter opmaken hoe het met een bedrijf gaat dan wanneer je de belastingen eraf gehaald hebt. Dit is, omdat ieder bedrijf natuurlijk verschillende belasting kosten heeft. De een betaald meer dan de ander. Wanneer je dan kijkt naar de opbrengst na het aftrekken van de belasting, kan het lijken alsof het ene bedrijf minder goed draait dan de ander, maar misschien betaalt dat ene bedrijf wel veel meer belasting.

Berekenen van winst voor belasting

De winst voor belasting komt tot stand door het berekenen van een aantal winstposten. Als eerste wordt de brutowinst berekend, dit doe je door de opbrengst uit de verkoop te verminderen met de productiekosten. Daarna bereken je de bedrijfskasstroom, je haalt de operationele kosten van de brutowinst af. Onder operationele kosten vallen de kosten van het personeel en de eventuele verkoopkosten die gemaakt zijn. Bij dit bedrag tel je de operationele opbrengsten weer op, bijvoorbeeld inkomen uit licenties. Zodra je bedrijfskasstroom hebt berekend, trek je hier de afschrijvingen op kapitaalgoederen, leningen en overige zaken van af. Het bedrag wat uit deze berekeing komt is het bedrijfsresultaat. Trek van het bedrijfsresultaat het financieel resultaat af en je hebt de winst voor belasting berekend.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.