Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is XRP?

Wat is XRP? 

Betekenis XRP

XRP is een cryptocurrency die draait op de XRP Ledger, een blockchain die is ontworpen door Jed McCaleb, Arthur Britto en David Schwartz. McCaleb en Britto zouden later Ripple oprichten en XRP gebruiken om transacties op het netwerk te vergemakkelijken. U kunt XRP kopen als een investering, als een munt om te ruilen voor andere cryptocurrencies of als een manier om transacties op het Ripple-netwerk te financieren.

Wat kan ik met XRP?

U kunt XRP net als elke andere digitale valuta gebruiken, hetzij voor transacties of als een potentiële investering. U kunt het Ripple-netwerk ook gebruiken om andere soorten transacties te verwerken, zoals het omwisselen van valuta. Als u bijvoorbeeld USD wilt omwisselen voor euro’s, kunt u eerst uw USD omwisselen voor XRP op het Ripple-netwerk, en die vervolgens gebruiken om euro’s te kopen, in plaats van de valutawissel direct via een bank of geldwisselkantoor af te handelen. Dit kan een veel snellere en goedkopere aanpak zijn dan het betalen van de hoge kosten die banken in rekening kunnen brengen.

Hoe werkt XRP?

Opmerkelijk is dat de blockchain van XRP een beetje anders werkt dan die van de meeste andere cryptocurrencies. Andere cryptocurrencies stellen hun transactieleggers en verificatieprocessen open voor iedereen die snel complexe vergelijkingen kan oplossen, maar transacties zijn veilig omdat de meerderheid van de grootboekhouders het eens moet zijn met de verificatie om ze te kunnen toevoegen.

In plaats daarvan centraliseert het Ripple-netwerk van de XRP de zaken enigszins: Hoewel iedereen zijn validatiesoftware kan downloaden, houdt het wat het noemt unieke knooppuntenlijsten bij die gebruikers kunnen selecteren om hun transacties te verifiëren op basis van de deelnemers waarvan zij denken dat de kans het kleinst is om hen te bedriegen. De standaardlijst bevat momenteel 35 betrouwbare validatiesystemen. Ripple beslist welke validators voor deze lijst worden goedgekeurd en maakt ook zes van deze validatieknooppunten aan. Gebruikers kunnen er echter voor kiezen om niet op deze standaardlijst te staan en hypothetisch gezien de door Ripple gesteunde validators volledig van hun transacties te verwijderen, in plaats daarvan hun eigen lijst van betrouwbare validators samen te stellen. Hierdoor zou het netwerk transacties kunnen blijven goedkeuren, zelfs zonder dat Ripple als bedrijf betrokken blijft of zelfs blijft bestaan.

Als er nieuwe transacties binnenkomen, updaten de validators hun grootboeken elke drie tot vijf seconden en zorgen ervoor dat ze overeenkomen met de andere grootboeken. Als er een mismatch is, stoppen ze om uit te zoeken wat er mis ging. Hierdoor kan Ripple transacties veilig en efficiënt valideren, wat het een voorsprong geeft op andere cryptocurrencies, zoals Bitcoin.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.