Skip to main content

Hoger rendement door te kiezen voor beheerd beleggen

Ben jij geen expert in beleggen, maar wil je wel vermogen opbouwen? Met beheerd beleggen hoef je geen verstand te hebben van beleggen en besteed je het ingewikkelde denkwerk gewoon uit. De bank bepaald welke transacties het meest rendement opleveren en voert deze uit. Je hebt geen kennis van de aandelenmarkt nodig en hoeft geen koersen in de gaten te houden.

Wat is beheerd beleggen?

Beheerd beleggen is eenvoudig. Je kiest een beleggersprofiel dat bij je past. Het beleggersprofiel geeft aan of je met veel of weinig risico wilt beleggen. Vervolgens bepaal je zelf hoeveel geld je wilt inleggen. Wanneer je gaat beleggen moet je een bepaald bedrag investeren. Er is vaak een minimum bedrag ingesteld door de bank van een paar duizend euro. Dit is nodig om het rendement aantrekkelijk te houden. Immers, hoe lager je inleg, hoe meer kosten je naar verhouding maakt.

Beheerd beleggen als alternatief voor sparen

Spaardoelen zijn voor iedereen anders. De hypotheek versneld aflossen, sparen voor een wereldreis of een financiële buffer opbouwen voor een zorgeloze oude dag. Welke ambities jij ook hebt, met beleggen creëer je kansen. Het ouderwetse sparen op een spaarrekening behoort definitief tot het verleden. De spaarrente is laag en veel mensen gaan op zoek naar een alternatief. Zij wijken uit naar beheerd beleggen. Een verstandige keus. Met beheerd beleggen haal je meer uit je spaarcenten. Ga je beleggen in aandelen? Dan krijg je dividend uitgekeerd en maak je winst door koersstijgingen.

Voordelen en nadelen van beheerd beleggen

Het grote voordeel van beheerd beleggen is dat het geen tijd kost en je geen fouten kunt maken. Je besteed het denkwerk, de analyses en de transacties uit aan de professional. Er zijn talloze beleggers die weinig snappen van aandelen of obligaties. Daar huur je immers de specialist voor in. Hier kleeft ook gelijk het nadeel van beheerd beleggen aan vast. Deze experts kosten geld. Je betaalt de bank een bepaald percentage aan beheerskosten. Zoek dit goed uit voordat je je aanmeldt. Deze kosten kunnen flink verschillen per bank. Ga je zelf beleggen dan heb je deze kosten uiteraard niet. Wel betaal je dan transactiekosten en bijvoorbeeld fondskosten. Een ander nadeel van beheerd beleggen is dat je niet zelf de keuzes maakt. Mensen die graag de touwtjes in handen hebben gaan liever zelf beleggen.

Zelf beleggen of beheerd beleggen?

Besluit je om zelf te gaan beleggen? Dan ben je veel uren kwijt aan leren. Leren over de aandelenhandel, over het doen van transacties, over short selling, index beleggen, etcetera. Je zult je moeten bekwamen in beleggen en thuisraken in de kunst van het investeren. Het is namelijk geen hobby die je even snel oppakt. Wil je geld verdienen met beleggen dan heb je verstand van zaken nodig. Je weet hoe je beurstrends analyseert en verdiept je in bedrijfsresultaten en vooruitzichten. Je ziet kansen en weet in te stappen op het juiste moment. Klinkt dit ingewikkeld en tijdrovend? Klopt, dat is het ook.

Kies het risicoprofiel dat bij je past

Beleg je in beheer dan heb je hier geen omkijken naar. Bij de meeste banken of online brokers kies je voor een bepaald risicoprofiel. Wil jij een defensief profiel? Dat betekent dat je heel voorzichtig gaat beleggen zonder al te veel risico’s. Het zijn geen grote bedragen die je verdient met een laag risico profiel. Ben je wat avontuurlijker? Kies dan voor een offensief profiel. De rendementen zijn een stuk aantrekkelijker. Daar staat tegenover dat het risico op verlies van je inleg ook groter is. Tussen de meest avontuurlijke en het meest voorzichtige beleggingsprofiel zit altijd wel een variant die bij jou past.

Beheerd beleggen door banken

Of je nu zelf gaat beleggen of beheerd beleggen, je hebt toegang nodig tot de beurs. Dit gaat via een bank of een (online) broker. De bank heeft beleggingsexperts in dienst die een zo hoog mogelijk rendement voor jou realiseren. Uiteraard tegen een door jou bepaald risico. De specialist stelt de beleggingsportefeuille samen en selecteert de fondsen. Laat je je geld beheerd beleggen door de bank, dan hoef je zelf niets te doen.

Tip: verdiep je eens in alternatieven voor het traditionele beleggen bij een bank op de aandelenmarkt. Ga bijvoorbeeld investeren in ETF’s (indextrackers), cryptocurrency, Forex (valuta) of vastgoed. Of kies voor een duurzame belegging in een groenfonds.

Waarom beheerd beleggen een verstandige keuze is

Beleggen met beheer is een verstandige keuze. Je geld laten beleggen door een bank of beleggingsinstelling zorgt voor een hoger rendement. Je hoeft je niet te bekwamen in het aan- en verkopen van aandelen en hoeft geen studie te doen naar koersen, fondsen en indexen. Wel heb je altijd inzicht in je beleggingen. Via een account volg je eenvoudig alle investeringen die de bank doet uit jouw naam. Vind je dit interessant, dan leer je hier veel van. Wie weet neem je op termijn de stap om zelf te beleggen.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply