Skip to main content
De laatste jaren was er, door allerlei omstandigheden, een wereldwijd tekort aan computerchips. Dit komt mede dankzij de stijgende vraag naar de kleine chips die in bijna alle elektrische apparaten verwerkt is. Producten zoals auto´s bevatten zelfs tientallen computer chips, door het wereldwijde tekort kwamen autobedrijven als Tesla zwaar in de problemen. Het bedrijf kon namelijk maar een beperkt aantal auto´s produceren dankzij deze tekorten. Hierdoor kon het minder auto´s afleveren dan dat er vraag was. Het aandeel van Tesla reageerde dan ook op deze problemen in de productie van Tesla Motors.

Door de wereldwijde coronapandemie zakte de vraag naar auto´s door dat deze minder nodig waren door lockdowns en thuiswerken. Ook zorgde de economische onzekerheid voor minder verkoop in de autobranche. Tegelijkertijd gingen meer mensen thuiswerken en zochten mensen thuis vertier, waardoor er meer spelcomputers en tablets verkocht werden. Hierdoor verschoven chipfabrikanten hun productie van autochips naar de productie van chips die worden gebruikt in computers, Playstations en tablets.

Echter waren er meerdere factoren die meespeelde met de wereldwijde te korten. Zo was er een handelsoorlog gaande en zorgde droogte voor minder beschikbaar grondwater. Hierdoor deden zich problemen voor met de productie van de computerchips.

Hierdoor kon Sony bijvoorbeeld niet het gewenste aantal Playsations 5 op de markt brengen ne moesten autofabrikanten Ford, Toyota en Volkswagen hun fabrieken stilleggen. Dit alles resulteerde in dalingen van aandelen op de aandelenbeurzen.

Door de vele te korten de afgelopen 2 jaar is de productie opgeschroefd. Dit is zodanig gebeurd dat er meer geproduceerd zal worden dan er daadwerkelijk nodig is. Hierdoor zulle er naar verwachting in 2023 en 2024 overschotten ontstaan.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply