Skip to main content
Al meer dan 10 jaar lijken de Amerikaanse aandelen het beter te doen dan de aandelen in de rest van de wereld zoals in Nederland. Maar hoe zien de Amerikaanse aandelen eruit in 2023 en gaan deze het weer beter doen dan in Europa of Azië? Analisten van de Bank of America zetten hun vraagtekens bij de Amerikaanse hegemonie op de aandelenmarkt.

De afgelopen 15 jaar was het winstgevender om aandelen te kopen van Amerikaanse bedrijven dan van bedrijven in bijvoorbeeld Europa. Vanaf 2008 gemeten leverde elke 100 dollar investering tot eind 2022 zo’n 288 dollar op. Investeerde je die 100 dollar in niet-Amerikaanse bedrijven, dan was er van die 100 dollar gemiddeld nog maar 94 dollar over. Je zou dus verlies maken in plaats van winst.

Echter, Bank of America verwacht dat 2023 het jaar is dat het tij gaat keren en het profitabeler zal zijn om niet-Amerikaanse aandelen te kopen bij online brokers. Althans, dat denkt Michael Hartnett, de belegingsstrateeg van de Bank of Amerika. Hartnett heeft daar ook gegronde redenen voor, hij noemt 7 redenen waarom de Amerikaanse aandelenmarkt minder gaat presteren.

De rente bubbel is over

De tijd van negatieve rentes of een rente stand rond 0% is over. Dit terwijl de Amerikaanse aandelenmarkt hierdoor kon floreren. Dit zal nadelige gevolgen hebben voor de Amerikaanse aandelen, iets wat in 2023 en 2024 flink te merken zal zijn. Aandelen buiten Amerika gedijen ook beter onder een hogere rente stand, hierdoor zal er een verschil gaan ontstaan tussen Amerika en de rest van de aandelenwereld.

De lockdown in China is voorbij

Amerika kon lange tijd profiteren van de lockdown in China. Hierdoor lag de Chinese economie grotendeels stil. Ook hebben de Chinezen hun geld de afgelopen jaren door COVID niet uit kunnen geven. De verwachting is dat hun spaargeld de komende tijd eindelijk over de balk gesmeten kan worden. Iets wat de economie flink zal stimuleren.

Amerikaanse afhankelijkheid van tech aandelen

In het laatste kwartaal van 2022 was de Amerikaanse afhankelijkheid van tech aandelen maar liefst 40%. Dit is enorm hoog ten opzichten van andere delen in de wereld. Zo was dit slechts 7% in Europa en 19% bij de opkomende economieën. Het probleem van Amerika is dat steeds meer investeerders afzien in het investeren in techbedrijven. Dit zal uiteindelijk een enorme invloed hebben op de prestaties van de Amerikaanse aandelenmarkt.

Minder terugkoop door bedrijven

De afgelopen jaren was het financieel interessant om aandelen van het bedrijf terug te kopen. Dit zorgde ervoor dat er voor meer dan 7.5 miljard dollar aan eigen aandelen werd gekocht. Nu wordt daar deels een stokje voor gestoken door een belasting van 1% op het terugkopen van aandelen. Hierdoor wordt deze optie minder interessant, ook omdat verwacht wordt dat dit belastingpercentage de komende jaren zal groeien. Hierdoor verdwijnt er een hoop koopdruk vanuit de bedrijven zelf.

Lage olieprijzen nadelig voor olie-exporteurs  

Sinds het begin van 2022 is de olieprijs met maar liefst 43% gedaald, iets wat nadelig is voor de Amerikaanse olie-exporteurs en waar de Europese olie-importerende landen garen bij spinnen. Hierdoor zullen ook de aandelen van de oliebedrijven in Amerika minder goed presteren. Ook dit is een reden waarom Amerikaanse aandelen het minder gaan doen dan de rest van de wereld.

Dollar verliest kracht

De dollar heeft jarenlang een unieke positie gehad als wereld reserve munt. Hier wordt echter steeds meer aan getoornd door de geopolitieke situatie anno 2023. Hierdoor wordt de Dollar steeds minder krachtig, iets wat door kan zetten de komende jaren en wat de Amerikaanse economie uiteindelijk ook pijn kan gaan doen. Al zorgen lagere dollarprijzen op de korte termijn natuurlijk voor meer export mogelijkheden.

Aandelenmarkt zeer afhankelijk van buitenlandse geldstroom

De Amerikaanse aandelenmarkt is altijd zeer afhankelijk geweest van de instroom van buitenlandse investeringen. Een kentering van deze instroom kan er voor zorgen dat de Amerikaanse aandelenmarkt het gaat voelen, dit terwijl deze stroom van buitenlands kapitaal waarschijnlijk ergens anders in de wereld geïnvesteerd zal gaan worden.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply