Skip to main content
De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) gaat Bitcoin accepteren als betaalmiddel. De CAR was in 2017 het armste land van de wereld met een gemiddeld jaarlijks inkomen van $656. De CAR is na El Salvador het 2e land op aarde dat Bitcoin benoemt als officieel betaalmiddel. Daarmee is het de eerste in Afrika die deze crypto benoemd als betaalmiddel. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt echter voor de gevaren van Bitcoin. Zo noemt men deze digitale valuta onstabiel en gevaarlijk voor de financiële veiligheid van de burger.

Kritiek komt nadat de invoering van Bitcoin als wettigbetaalmiddel in El Salvador de hype ook niet (helemaal) heeft waargemaakt. Burgers van het Midden-Amerikaans land maken maar beperkt gebruik van Bitcoin. De El Salvadorianen konden een gratis Bitcoinwallet aanvragen met een bonus van $30. De gene die hier gebruik van hebben gemaakt, hebben de wallet niet meer gebruikt sinds zij het geld verzilverd hebben.

Deze toegang tot internet en smartphones is in de Centraal-Afrikaanse Republiek een stuk minder. Hierdoor zijn instanties als het IMF zeer sceptisch over het succes wat Bitcoin in het Afrikaanse land zal gaan brengen. In de CAR is er op sommige plekken zelfs beperkte toegang tot elektriciteit.

Voorstanders van Bitcoin argumenteren echter dat Bitcoin juist geschikt is voor armere landen. Vooral omdat in 3e wereld landen vaker inflatie is. Bitcoin zou, volgens de voorstanders, deze armere mensen beschermen tegen de inflatie van fiatgeld. Ook hebben mensen in armere landen vaak geen toegang tot een bankrekening of het openen van een bankrekening. Het openen van een bitcoin-wallet is echter binnen enkele minuten aangemaakt.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply