Skip to main content
De CEO’s Nederlandse beursbedrijven nog steeds vooral mannen, ondanks alle intenties en aandrang om meer vrouwen aan de top van de Nederlandse bedrijven op de AEX te krijgen. Van de vijftig grootste beursbedrijven op de AEX en Midkap staan bij slechts 3 bedrijven een vrouw aan het hoofd van het bedrijf. Slechts 1 van deze vrouwen is Nederlands, Herna Verhagen is namelijk CEO van PostNL.

Ondanks alle moeite en stemmingen om meer vrouwen aan de top van Nederlandse bedrijven te krijgen, gaat het zeer moeizaam. Volgens een woordvoerder van de werkgeversvereniging VNO-NCW gaan dit soort ontwikkelingen heel langzaam. Wel zegt deze werkgeversvereniging dat het aantal vrouwen er meer moeten worden.

Regelmatig gaan de geluiden in de rondte om een verplichte quotum in te stellen voor bedrijven. Hierdoor zouden bedrijven gedwongen worden om vrouwen te plaatsen in de directie van grote bedrijven. In de praktijk betekent dat als een directielid vertrekt, dat deze vervangen moet worden met een vrouw, totdat het quotum per bedrijf is bereikt.

Een dergelijk quotum is al ingevoerd als het gaat om de commissarissen van een bedrijf. Als een commissaris vertrekt, dan wordt deze vervangen voor een vrouw indien het bedrijf niet voldoet aan het minimum van een 1/3e vrouw. Een dergelijke quotum voor directieleden is voorlopig echter nog niet van toepassing. Een woordvoerder van de Sociaal-Economische Raad geeft aan dat er eerst een groei is van vrouwen in de subtop van het bedrijfsleven. Hierna kunnen vrouwen pas meer doorstromen naar de topfuncties van beursbedrijven.

De AEX zelf doet het voor beleggers wél vrij goed aan het begin van 2023. Zo opende 2023 met 701 punten en staat het op 20 januari op 736 punten. Wat inhoud dat de AEX met ruim 5 procent plust tot dusver in 2023.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply