Skip to main content
De CSI 300 (tegenhanger van de Amerikaanse S&P 500), welke de grootste bedrijven op de Shanghai en Shenzhen aandelenmarkten bijhoudt geeft aan dat de CSI 300 bijna 20% is gestegen, in vergelijking met 31 oktober vorig jaar. Hierbij zijn de beste presterende aandelen weer rond het prijspeil van de laatste Chinese bullmarkt, nadat de koersen afgelopen maandag weer omhoog gingen na afloop van Chinees nieuwjaar.  

Vanaf 22 januari 2023 vond het nieuw jaar plaats in China. Hierbij krijgt het vaste land van China een week vrij en reizen veel Chinese werkers vanuit de grote steden terug naar het platteland waar zij vandaan komen. De aandelenmarkt in China was dan ook een week lang gesloten, toen de beurs weer opende op maandag morgen, gingen de aandelenkoersen van de grootste Chinese bedrijven weer omhoog.

Dit had ook onder anderen te maken met de goede economische cijfers die naar buiten kwamen. Zo stegen de consumenten uitgaven aan reizen en consumeren ten opzichten van vorig jaar. Ook zijn er weer meer toeristen dan een jaar geleden. Zo stegen de inkomsten uit toerisme met 30 procent ten opzichten van 2022. Al is het nog niet terug naar het oude niveau van voor COVID in 2019.

De stijgende aandelenmarkt in China heeft voornamelijk te maken met maatregelen van de overheid. De focus van de Chinese overheid is gericht op economische groei, stimuleren van de werkgelegenheid en het focussen op de export. Daarnaast is er veel optimisme van de Chinese consument dankzij het opheffen van de COVID lockdown en het stimuleren van de economie vanuit de Chinese overheid.

Naar verwachting zullen de Chinezen komende tijd minder gaan sparen en meer gaan consumeren. Iets waar de Chinese bedrijven garen bij zullen spinnen. Dit optimisme zorgt dan ook voor een rally op de Chinese aandelenmarkt.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply