Skip to main content
De Europese Centrale Bank (ECB) moet bijeenkomen voor een crisisoverleg, de inflatie in de Europese Zone loopt namelijk uit de hand. De ECB móet dus ingrijpen om het tij te keren. Eerder kondigde de ECB, onder President Christine Lagarde, aan dat de rentestand verhoogd zou worden. Hierdoor kwamen de staatsobligaties onder druk en steeg de rente op de Italiaanse staatsobligaties tot meer dan 4%. Hierdoor wordt de schuld van de zwakkere eurolanden zoals Italië, Frankrijk en Spanje steeds duurder en moeilijker terug te betalen.

De ECB is genoodzaakt om de inflatie te bestrijden, in mei steeg de inflatie in de Eurozone namelijk naar 8,1%. Eén van de weinige manieren om dit te bestrijden is door de rente te verhogen. Hierdoor wordt het interessanter om te sparen en kost het lenen van geld meer geld. Hierdoor zal er minder vraag ontstaan en zal de inflatie afzwakken of inkrimpen, althans in theorie.

Vorige week vond er al een rentevergadering plaats in het Sofitel Legend The Grand Hotel in Amsterdam. Tijdens deze vergadering, waar ook koning Willem-Alexander en Maxima aanwezig waren, dat de rente verhoogd zou worden. Dit zou gebeuren in juli en september. In september zou de verhoging met 50 punten plaatsvinden. Wat neer zou komen op een verhoging van een half procent in september.

Een belangrijk punt voor Lagarde is dat de Europese Centrale Bank wil ingrijpen als de renteverschillen tussen landen uit de eurozone te groot worden. Vooralsnog is onbekend hoe de ECB wil ingrijpen om dit probleem op te lossen.

Vandaag gaat de centrale bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, ook bekend maken dat het de rente gaat verhogen. Naar verwachting gaat het de rente met 0,75% verhogen, de grootste stijging van de rente sinds 1994. Meerdere centrale banken zullen komende tijd in actie moeten komen door de hevige inflatie die bijna alle landen op dit moment teistert.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply