Skip to main content
Populair crypto handelsplatform Bitvavo gaat slachtoffers van een hack op hun platform voortaan vergoeden tot een maximaal bedrag van €100.000. Bitvavo is na Binance het populairste platform voor cryptohandelaren in Nederland. Het feit dat het bedrijf klanten gaat vergoeden die slachtoffer zijn van een hack is dus goed nieuws voor de Nederlandse belegger.

Dat het bedrijf tot 100.000 euro wilt vergoeden is niet willekeurig. Dit bedrag komt namelijk overeen met het depositogarantiestelsel van de banken waar klanten tot €100.000 vergoed krijgen in geval van een faillissement van een bank. In een persbericht verklaart Bitvavo het volgende: “Om de beveiliging van de activa van onze gebruikers naar een hoger niveau te tillen, introduceren we de Bitvavo Account Guarantee. Als iemand ongeoorloofd toegang krijgt tot uw Bitvavo-account en geld verduistert, komt u in wezen in aanmerking voor een terugbetaling tot 100.000 EUR.”

Maar wanneer heb je recht op een terugbetaling en wanneer is je account precies gehacked?

Wanneer kom je in aanmerking, op de site van Bitvavo wordt het volgende gezegd:

“Om in aanmerking te komen, moet u alle KYC-stappen hebben voltooid die we van u hebben gevraagd en in aanmerking komen om te handelen. Bovendien moet uw account ten minste 30 dagen open zijn nadat u in aanmerking komt om te handelen. U komt slechts één keer in aanmerking voor een vergoeding en latere ongeoorloofde activiteiten worden niet gedekt. Raadpleeg, zoals vermeld, de gebruikersovereenkomst voor de volledige geschiktheidscriteria.”

Wanneer is het dan een ongeoorloofde opname?

“Ongeoorloofde opname van crypto – Iemand krijgt ongeoorloofde toegang tot uw account en trekt uw crypto terug naar een andere portemonnee.

Ongeoorloofde opname van EUR – Iemand krijgt ongeoorloofde toegang tot uw account en start een fiat-opname naar een bankrekening of online account.

Als u bijvoorbeeld wordt betrapt door een sim-swap-aanval en een niet-geautoriseerde derde partij erin slaagt om toegang te krijgen tot en geld van uw account op te nemen, komt u mogelijk in aanmerking.”

Wat dus niet onder deze regeling valt zijn onjuiste transacties, transacties waarbij je crypto bijvoorbeeld naar een onjuiste wallet hebt gestuurd. Ook als u crypto koopt en de waarde van uw investering daalt krijgt u uw verlies niet vergoed. Ook als uw account gehacked wordt en de hackers verkopen uw crypto of traden uw crypto voor andere crypto zónder dat het van uw account gehaald wordt, wordt het niet vergoed.

Met deze regeling probeert Bitvavo de kar te trekken om dit soort regelingen verplicht te maken met steun van de overheden. Op dit moment zijn depositogarantiestellingen namelijk niet verzorgd bij crypto handelsplatformen.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply