Skip to main content

Investeren in aandelen

Wat zijn de voor- en nadelen van investeren in aandelen? Sinds de allereerste aandelen ter wereld is geopend in Amsterdam in de 17e eeuw wordt er geïnvesteerd in aandelen van bedrijven. Dit heeft een hoop investeerders grof rendement opgeleverd. Echter is er ook een surplus aan mensen die de boot ingegaan zijn en hun kapitaal hebben zien verdampen dankzij de aandelenbeurs. De aandelen beurs is dus een plek waar winst en verlies samenkomen. Daarom bekijken wij in dit artikel uitgebreid naar de voordelen van investeren in aandelen. Anderzijds besteden wij natuurlijk ook voldoende aandacht aan de keerzijde van de medaille.

De voordelen van investeren in aandelen

Profiteer van economische groei

Over het algemeen profiteren de bedrijven als er economische groei is. Economische groei zorgt voor meer werkgelegenheid, meer inkomen en meer mensen die geld uit kunnen geven. Meer geld in de economie betekent meer winsten voor bedrijven waar de aandelen weer van omhoog kunnen schieten. Door aandelen te kopen kan je zelf extra profiteren van de economische groei.

Goede manier om inflatie te verslaan

Al 10 tallen jaren is de gemiddelde return on investment gemiddeld 10% per jaar voor de aandelen markt. De aandelenmarkt is dus een zeer goede manier om de inflatie voor te blijven. Zo wordt je kapitaal meer waard dan dat je het laat verstoffen op een bankrekening waar het eigenlijk minder waard wordt door de inflatie. Aandelen om te vechten tegen de inflatie is één van de voordelen van investeren in aandelen.

2 manieren om geld te verdienen met aandelen

Er zijn veel manieren om geld te verdienen op de aandelen markt. Echter zijn er twee manieren die er echt uitspringen. De eerste manier is voor de investeerder die op zoek is naar passief inkomen. Deze investeerders investeren in aandelen waar dividend wordt uitgekeerd. Zo kunnen zij over een langere periode dividend ontvangen en zo passief inkomen ontvangen. Tegelijkertijd kan de waarde van de aandelen over de tijd natuurlijk ook in waarde stijgen.

Een andere manier is om aandelen laag in te kopen en voor een hoge prijs te verkopen. Die is interessant voor daytraders maar ook voor beleggers die geloven dat een bedrijf goed gaat presteren waardoor de prijs van de aandelen uiteindelijk gaat stijgen.

Aandelen zijn gemakkelijk te kopen

Met deze vele online brokers die er tegenwoordig zijn is het zeer gemakkelijk aandelen te kopen. Ook tegen zeer lage kosten is het mogelijk om gewoon thuis vanaf je laptop of smartphone te handelen in aandelen. Het makkelijk kopen is één van de voordelen van investeren in aandelen.

institutionele belegger

Aandelen zijn gemakkelijk te verkopen

Net als dat het bij online brokers gemakkelijk is om aandelen te kopen, is het ook makkelijk om aandelen online van de hand te doen. De markten zijn ook van liquide, hierdoor wordt je verkooporder al snel gevuld. Het gemakkelijk van de hand kunnen doen van aandelen is één van de voordelen van investeren in aandelen

De nadelen van investeren in aandelen

Aandelen brengen risico´s met zich mee

Niet voor niets adverteert elke online broker met: let op u kunt uw inleg verliezen. Beleggen in aandelen komt altijd met een risico. Het risico dat de aandelen minder waard worden nadat u de aandelen heeft aangeschaft. Ook al geven de aandelen beurzen al karen gemiddeld 10% winst, betekent het nog niet dat uw aandelen ook 10% stijgen. Het is daarom altijd een risico om in aandelen te beleggen, uw geld kunt namelijk minder waard worden.

Aandelen kosten tijd

Tuurlijk kun je aandelen kopen op de gok zonder dat je onderzoek doet naar het bedrijf, de markt of de aandelen. Als je echter serieus bezig wilt zijn met aandelen zal je onderzoek moeten doen naar de aandelen en het bedrijf. Hoe staat het bedrijf ervoor en zijn de aandelen te koop voor de juiste prijs? Aandelen kosten daarom tijd, vooral als je op een serieuze manier wilt handelen in aandelen.

Handen in aandelen kan stress met zich meebrengen

Handelen in aandelen kan emotionele druk met zich meenemen. Je koopt aandelen en vervolgens gaat de prijs naar beneden, wat moet ik doen? Meteen verkopen? Houden in de hoop dat de prijs weer omhoog gaat? Al deze vragen en onzekerheden kunnen stress met zich mee brengen. Vooral als er grote bedragen mee gemoeid zijn. Het is daarom niet te onderschatten wat handelen met de psyche van de mens kan doen. Investeren in aandelen kan daarom een rollercoaster van emoties zijn. Zeker een aspect om rekening mee te houden.

Handelen tegen instituties

Als investeerder in aandelen vecht je als het ware ook tegen grote institutionele beleggers die vaak meer kennis, kunde, tijd en kapitaal hebben dan jij.

Spreid het risico als je aandelen koopt

Zoals eerder vermeld zijn er voordelen van investeren in aandelen. Echter zijn er ook risico´s aan verbonden. Een mogelijkheid om risico´s te verminderen is door beleggingen te spreiden.

Verschillende type beleggingen

Risico zo veel mogelijk spreiden is een goede manier om jezelf in te dekken voor risico´s. Een goede mix tussen aandelen, obligaties en grondstoffen is bijvoorbeeld een mix waardoor je je indekt tegen risico´s en tegelijkertijd ook een mooi rendement mee kan behalen.

Diversifiëren op bedrijfsgrote

Een manier om risico te spreiden is door onderscheid te maken in bedrijven met een kleine marktkapitalisatie, middel marktkapitalisatie en grote marktkapitalisatie. De marktkapitalisatie is de aandelenprijs x het aantal uitstaande aandelen. Over het algemeen geldt des te groter de marktkapitalisatie van een bedrijf, des te minder volatiel de prijs is. Bedrijven met een grote marktkapitalisatie zijn grote bedrijven die al lang op de beurs zijn en zich over een langere periode al bewezen hebben. Een nieuwe concurrent meer of minder zorgt niet direct voor grote veranderingen in de aandelenkoers. Voor bedrijven met een kleine marktkapitalisatie geldt dit echter wel. Dit zijn vaak nieuwe bedrijven met meer onzekerheid. Aan de andere kant kunnen goede resultaten er dan voor zorgen dat de prijs sneller stijgt dan bij de grotere bedrijven.

aandelenbeurs

Diversifiëren op basis van locatie

Risico spreiden op basis van de locatie of markt waar het bedrijf gevestigd is kan er voor zorgen dat je de risico´s kan spreiden. Zo kan je bijvoorbeeld onderscheid maken tussen bedrijven gevestigd in Europa, De Verenigde staten en Latijns-Amerika. Zo ben je minder kwetsbaar als er regionaal bijvoorbeeld economische tegenspoed is.

Investeer in beleggingsfondsen

Door te beleggen in een beleggingsfonds spreid je je risico ultiem op de aandelenmarkt doordat je bijvoorbeeld een mandje koopt van aandelen die zich in een index bevinden. Zo ben je niet afhankelijk van 1 of enkele aandelen die omhoog of omlaag gaan. De beweging van de algehele beursindex bepaalt of de prijs van jouw belegging omhoog of omlaag gaan.

Het financiële nieuws: belangrijke graadmeter van wat er in de markt gaat gebeuren

Online tools en grafieken zijn leuk en aardig, maar ze zijn vaak ook moeilijk te lezen en nog veel moeilijker om conclusies uit te trekken. Veel ervaren beleggers zweren dan ook bij het volgen van het financiële en economische nieuws voor advies over in welke aandelen ze op korte termijn moeten beleggen.

Nieuwssites als beurs.nl, reuters, bloomberg of investing.com bieden 24 uur per dag het laatste nieuws wat betreft ontwikkelingen in de markt. Zo houden deze sites bij welke beursgenoteerde bedrijven een grote deal hebben afgesloten, welke branches te maken krijgen met nieuwe regelgeving, en welke multinationals met elkaar gaan fuseren, om maar wat voorbeelden te geven.

Het volgen van het nieuws is een cruciale bezigheid voor iedereen die op korte termijn wil beleggen in aandelen. Het is de beste bron van up-to-date informatie die direct invloed heeft op de koers van aandelen. Een bedrijf dat een belangrijke concurrent overneemt en zo haar marktaandeel vergroot, zal waarschijnlijk een stevige koersstijging tegemoet gaan zien. Een ander bedrijf dat wellicht door de Europese Unie op de vingers wordt getikt en een fikse boete moet betalen, zal daarentegen ook met een dalende aandelenkoers te maken krijgen.

Met andere woorden, als je succesvol wilt zijn met het op korte termijn beleggen, houd dan goed het belangrijkste economische nieuws in de gaten.

Hoeveel aandelen moet ik kopen?

Het perfecte aantal verschillende aandelen bestaat niet. Het hangt dan ook van uw financiële doelen af wat de perfecte verhouding is. Veel experts raden aan tussen de 10 en 30 aandelen aan te houden. Het is namelijk zo hoe meer je je kansen spreid des te minder risico je neemt. Het is natuurlijk ook mogelijk om in 1 bedrijf aandelen te kopen. Je legt je eieren op dat moment echter allemaal in 1 mandje, als er wat met dat mandje gebeurt dan is dat meteen van hele grote invloed. Als je echter in meer dan 30 bedrijven investeert dan zal de totale waarde van je portfolio ook minder snel bewegen. Het is hangt daarom volledig af van je doelen hoeveel verschillende aandelen je zou moeten aanschaffen.


Wat is het handelsvolume bij aandelen?

Handelsvolume voor de aandelenmarkt betreft het aantal aandelen dat verhandeld is in een bepaalde periode. Meestal gaat dit over aantal verhandelde aandelen van een bedrijf in een tijdframe van 24 uur. Als er een sterke groei is in het volume van een aandeel dan wordt dat gezien als een goed teken.


Wat betekent hoge marktkapitalisatie?

De marktkapitalisatie is het aantal uitstaande aandelen x de huidige koers van het aandeel. Voor een hoge marktkapitalisatie wordt over het algemeen uitgegaan van een marketcap van 10 miljard euro/dollar of meer. Vaak wordt er ook gesproken over een kleine marketcap ( 300 miljoen tot 3 miljard dollar) of een medium marketcap (3 miljard tot 10 miljard dollar).


Wat zijn pennystocks?

Pennystocks zijn laag geprijsde aandelen (enkele euro´s) in kleine bedrijven (marketcap enkele 100en miljoenen). Pennystocks zijn extreem volatiel en daarom erg risicovol. Omdat deze aandelen zo volatiel zijn, zijn de pennystocks ook erg populair.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply