Skip to main content
De aandelen in Europa reageren positief op nieuws uit China. Waar de aandelen vorige week nog in een downtrend zaten, reageren de aandelen deze week positief op Chinese versoepelingen rond het coronabeleid. In Londen steeg de Stoxx Europe 600 met 0.9 procent als reactie op de vermindering van corona restricties in China, met name in de Shanghai regio.

Maanden lang leed de wereldwijde economie onder de zware coronamaatregelen die de Chinese overheid heeft opgelegd aan de Chinese bevolking. Hierdoor lagen fabrieken volledig stil of was er maar beperkte productie en ook in de haven van Shanghai groeide het aantal boten dat gelost of geladen moest worden. Hierdoor raakte bijna alle supply chains die afhankelijk zijn van China en zelfs andere delen van Azië zijn in de knoop.

Vooral aandelen die zijn gerelateerd aan grondstoffen sprongen omhoog samen met olie en metalen. De Financial Times Stock Exchange Index (FTSE 100) steeg met 1.4% nadat de markt in het Verenigd Koninkrijk weer begon met handelen.

Het nieuws uit China is weer een lichtpuntje voor aandelenhandelaren aangezien 2022 nog geen goed jaar is geweest met veel slecht nieuws. Hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne, de boycot van Rusland met stijgende energieprijzen als gevolg en de Chinese productie die maanden plat lag door een zeer strenge lockdown stemde de aandelenbeurzen niet bepaald vrolijk in de eerste 5 maanden van het jaar.

Voor aandelenhandelaren is het nu wachten tot donderdag waar de Europese Centrale Bank (ECB) bekend gaat maken of het gaat stoppen/minderen met het opkopen van obligaties. Waardoor het kosten van geldlenen van overheden omhoog zal gaan. Wat nodig zal zijn om de inflatie in de Eurozone een halt toe te roepen. Eerder al verlaagde de ECB het budget om staatsobligaties op te kopen. Zo was het plan om de afgelopen maanden voor 40 miljard per maand aan obligaties op te kopen, dit werd verlaagd naar 30 en 20 miljard.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply