Skip to main content

Flatex review en ervaringen | 2023

1. Flatex

Minimale inleg € 150,-

  • Vast commissie van €3,90
  • Goede mobiele App
  • Aandelen, Grondstoffen, Indices
  • ETF, Valuta (Forex), Obligaties
Schrijf review
Traden

3,8 / 5

sterren rating
sterren rating
sterren rating
sterren rating
sterren rating

Beleggen via Flatex: zo werkt het

Flatex is een online internet broker die in 2006 live ging in Duitsland. Inmiddels bedient Flatex meer dan 200.000 klanten in Duitsland. Hiermee is Flatex één van de grootste partijen in Duitsland. Met de intrede van Flatex in Oostenrijk werd Oostenrijk het eerste land van buitenlandse expansie. In Oostenrijk is Flatex inmiddels ook één van de marktleiders geworden. Sinds 2019 is Flatex ook actief in Nederland, hier wist het bedrijf in enkele maanden al 25.000 klanten te werven. Sinds de lancering 2006 is het Duits bedrijf dusdanig gegroeid dat het in 2020 besloot om online broker DEGIRO over te nemen. DEGIRO is al actief op de Nederlandse markt sinds 2013.

Flatex screenshots ( 3 )

Wat is Flatex?

Om de vraag ‘wat is Flatex?’ te kunnen beantwoorden, kijken we naar de website van Flatex zelf. Volgens de broker zelf is ‘Flatex is de online broker voor particuliere beleggers en actieve handelaren met structureel de scherpste tarieven’. Het platform geeft je de mogelijkheid om te handelen in:

Aandelen: Hiermee koop je een ‘deel’ van een bedrijf. Het is vooral geschikt voor handelen op de middellange tot lange termijn.

✅Obligaties: Dit zijn leningen die worden uitgegeven door bedrijven en overheden. Het is vooral geschikt voor handelen op de middellange tot lange termijn.

Fondsen: Beleggen in een beleggingsfonds, waarvan de portefeuille wordt beheerd door beleggingsexperts.

ETF’s: Een Exchange-Traded Fund is een fonds waarin meerdere activa gegroepeerd zijn. Deze fungeren als één verhandelbaar fonds.

✅ CFD´s: Contracts for Difference, hiermee speculeert u op de koers van de financiële markten.

Betrouwbaarheid Flatex

Nu je wat weet over de achtergrond van het Duitse bedrijf, wil je natuurlijk ook weten of beleggen via Flatex veilig en betrouwbaar is. Het is natuurlijk zonde als je belegd bij een broker die niet helemaal zuiver op de graat is. Dit is gelukkig niet het geval bij Flatex. Flatex is namelijk een betrouwbare partij die aan alle licenties en vergunningen voldoet. Ook heb je bij Flatex recht op een depositogarantstelling van maar liefst €100.000. En ondanks dat het bedrijf redelijk nieuw is op de Nederlandse markt. Is het natuurlijk een bedrijf met een langere geschiedenis, waar zij altijd betrouwbaar gebleken zijn en altijd de regels hebben nageleefd. Wat dat betreft biedt het bedrijf echte Duitse degelijkheid.

Vergunningen

Flatex staat geregisteerd als volwaarde bak. Flatex Bank AG staat onder supervisie van de Duits toezichthouder van de Financiële market, ook wel bekend als de BaFin. De BaFin is de Duitse equivalent van de Nederlandse AFM. Omdat Flatex Bank Registreert staat in Frankfurt valt het dus onder de Duitse toezichthouder en heeft een Duitse Vergunning. Daarom zijn de regels van het Nederlandse AFM niet van toepassing op Flatex Bank AG.

Veiligheid van mijn geld

Bij het registreren bij Flatex opent u een Duitse rekening inclusief Duitse IBAN. En aangezien je een Duitse rekening opent bij de Flatex Bank, valt uw vermogen dan ook onder het Duitse wettelijke depositogarantiestelsel. Hierdoor zijn banktegoeden beschermd tot €100.000 in geval van faillissement van de Flatex Bank. Hier vallen beleggingen helaas niet onder.

Flatex Kosten

Aandelen (wereldwijd) 3,90 EUR
Obligaties 3,90 EUR
Fondsen 3,90 EUR
ETF´s & ETN´s 3,90 EUR
Turbo´s 0,00 EUR
CFD´s 0,00 EUR

Daarnaast moet je ook rekening houden met andere bijkomende kosten. Dit zijn onder andere:

✅ Overboekingen: 0,00 EUR

✅Vaste kosten: 0,00 EUR

❌ Rente roodstand: 7,9%

Wat kan er worden verhandeld?

Zoals eerder vermeld kan je bij Flatex handelen in de onderstaande financiele instrumenten:

  • Aandelen
  • Obligaties
  • Fondsen
  • ETF´s
  • CFD´s

Het voordeel van Flatex is dat het werkt met één beurs. Namelijk de Tradegate Exchange, deze exchange biedt meer dan 10.000 effecten aan van over de hele wereld. Je kan daarom op Flatex ook handelen van 8 uur s ´ochtends tot 10 uur s ´avonds. Doordat Flatex gebruik maakt van Tradegate heb je als belegger toegang tot 4700 aandelen, 2800 obligaties, 2000 fondsen en 1700 ETF´s. Je hebt dus een mega aanbod tot je beschikking om in te handelen.

Hefboom

Op het moment dat je handelt in effecten is het natuurlijk altijd interessant om dit te doen met een hefboom, zo vergroot je je positie in een bepaald financieel instrument om hier financieel profijt uit te halen.

Flatex biedt de mogelijkheid om in de volgende CFD´s met heboomwerking te handelen:

Categorie Hefboomlimiet
Aandelen-CFD´s 5
Index-CFD´s 20
Rente-CFD 5
Grondstoffen-CFD´s 10
Grondstoffen-CFD Goud 20
Valuta-CFD´s 30

Klantenservice

Flatex beschikt over een Nederlandse klantenservice die je op werkdagen kan bereiken van 8 uur s ‘ochtends tot 8 uur s ‘avonds. Deze klantenservice is bereikbaar via telefoon, via de e-mail of via een digitaal contactformulier op de website. Ook heeft Flatex een uitgebreide sectie op de website waar de meest voorkomende vragen staan gedocumenteerd.

Hoe begin ik met beleggen bij Flatex?

Om te kunnen beginnen met beleggen bij Flatex moet je natuurlijk eerst een account openen. Maar hiermee ben je er nog niet. Ook moet je geld storten, beginnen met het kopen van aandelen of andere producten en uiteindelijk je account en portefeuille verder managen. Hier hebben we deze stappen eenvoudig voor je uitgelegd.

Account aanmaken

Het openen van een rekening bij Flatex verloopt eigenlijk het zelfde als via andere brokers. U opent een rekening en vult per stap uw (persoons)gegevens in. Als u de gegevens heeft ingevuld bevestigt u de gegevens door u te legitimeren. Dit kan via de video-legitimatie op de website of via de mobiele flatex app. Na verwerking van deze gegevens  ontvangt u een verificatiecode waarmee u met uw inlog gegevens kunt inloggen. Persoonlijke gegevens worden ook nog nagestuurd door Flatex Bank per post.

Geld op het account storten

Na ontvangst van uw klantnummer en sms-code kunt u inloggen op uw rekening via het WebFiliaal. Vanaf nu heeft u een eigen (Duitse) IBAN nummer, hier kunt u geld naar overboeken vanaf uw eigen bankrekening. Daarna wordt ook gevraagd om een beleggingsdoel aan te maken, op basis van dit doel bepaalt in welke risicoklassen u kunt beleggen.

Aandelen kopen

Voor het handelen gebruikt Flatex 4 verschillende platformen. Namelijk WebFiliaal, flateXSecure, CFD2GO en Mobiel handelen.

WebFiliaal is direct toegankelijk via de website. Vanuit dit platform kan je direct al beginnen met handelen. Ook kan je het gebruiken voor het bekijken van grafieken. Helaas is dit wel zeer beperkt en voor de trader die grafieken wilt analyseren hoogstwaarschijnlijk te beknopt. Verder biedt het WebFiliaal inzicht in je portfolio en kunnen er bijvoorbeeld aandelen aangekocht en verkocht worden.

flateXSecure is een platform wat veiligheid biedt. Via dit platform kan je veilig inloggen en zorgt je dat je kapitaal geen gevaar loopt.

CFD2GO is een platform waar je in CFD´s kan handelen. Via CFD2GO kan je live traden en heb je snel overzicht in het saldo van je rekening, vrij kapitaal en totaal vermogen. Ook kan je hier bijvoorbeeld CFD´s aan je watchlist toevoegen.

Mobiel handelen is een mobiele app die kan downloaden op je smartphone waarmee je vanaf je smartphone veilig kan handelen. Zeer handig voor onderweg, overal ter wereld waar je internet hebt.

Geld van je account halen

Geld van je account halen is vrij gemakkelijk. Dit gaat gewoon gemakkelijk door het geld kosteloos van je Flatex bankrekening over te boeken naar een ander (je eigen) rekeningnummer. Aangezien je bij Flatex een Duitse bankrekening hebt kan het wel enkele dagen duren voordat het overgeboekt is naar een Nederlandse rekening.

Wat zijn de voordelen en nadelen van beleggen bij Flatex?

Maar waarom moet jij als nieuwe (of ervaren) belegger nou wel of niet kiezen voor Flatex? Flatex heeft namelijk een aantal voor- en nadelen waar je niet omheen kunt:

✅Enorm aanbod in te verhandelen effecten
✅Lage kosten (vaste fees)
✅Zeer betrouwbaar
✅Goede mobiele app

 

Geen Crypto
Beperkte analyse tools
Geen iDeal, alleen via bankoverschrijving

Conclusie

Flatex is een betrouwbare online broker waar alles goed in elkaar zit. Alles werkt zeer goed met een betrouwbare website en een goede app waar je gemakkelijk op kan traden. Ook zijn de kosten goed inzichtelijk en het aanbod is zeer groot. Ook kan je bijna de gehele dag naar hartenlust handelen van 8 uur s ‘ochtends tot s ‘avonds.

Er zitten echter wel wat minpuntjes aan deze online broker. Zo is deze website echt ingericht voor de ervaren trader, wil je kennis opdoen en leren hoe je moet traden ben je bij Flatex niet aan het juiste adres. Ook biedt Flatex (nog) niet de optie om te handelen in de populaire cryptovaluta, ook niet via CFD´s. Daarnaast is het alleen mogelijk om geld te storten via bankoverschrijving, geld storten via iDeal of creditcard is dus niet mogelijk.

Aandelen banner etoro

Reviews

0,0
Rated 0 out of 5
0 van de 5 sterren (gebaseerd op 0 beoordelingen)
Uitstekend0%
Goed0%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Zeer slecht0%

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

 

Leave a Reply