Skip to main content

Verantwoord vermogensopbouw door geld goed te beleggen

Geld goed beleggen! Voor veel mensen is het een belangrijke vraag, waar maar moeilijk een antwoord op te vinden is: hoe haal ik het meeste rendement uit mijn geld en mijn bezittingen. Iedereen droomt van gouden bergen, slechts weinige weten dat ook daadwerkelijk te behalen. Hoewel vermogensopbouw zeker geen garantie is voor enorme rijkdom, is het wel de uitgelezen manier om een hoger rendement te halen uit je huidige inkomsten. Hier kleeft weliswaar vrijwel altijd een risico aan, maar via een verantwoorde strategie voor vermogensbeheer houd je dat risico zo klein mogelijk.

Wat is vermogensopbouw?

Vermogensopbouw en geld goed beleggen is simpelweg het vermeerderen van je huidige vermogen. Je vermogen bestaat uit de totale waarde van je bezittingen en je spaargeld, minus eventuele schulden. Dit kan door te sparen, te investeren in middelen zoals vastgoed, of te beleggen in aandelen, valuta of bijvoorbeeld ETF’s en CFD’s. Veel mensen denken dat dit te ingewikkeld of te veel moeite kost om dit op een effectieve wijze te doen, in werkelijkheid is het gemakkelijker dan je zou denken. Het is inderdaad mogelijk om veel tijd en moeite te steken in het opbouwen van je vermogen, maar er zijn zeker ook methodes die minder tijdrovend zijn. Bijvoorbeeld door in zee te gaan met een vermogensbeheerder.

Waarom zou je vermogen opbouwen?

Omdat iedereen een appeltje voor de dorst nodig heeft. Vermogensopbouw is zeker in de huidige economie met extreem lage spaarrentes een belangrijk hulpmiddel om een goede financiële toekomst te verzekeren. Je spaargeld jarenlang op de bank laten staan is daar helaas geen goede strategie meer voor. En met uitzondering van je koopwoning worden de meeste van je bezittingen over de loop van tijd veel minder waard. Het maken van goede investeringen is daarom een belangrijk middel om er ook in de toekomst er financieel warm bij te blijven zitten.

Beleggen via een vermogensbeheerder

Vermogensbeheerders beleggen namens jou een bepaald bedrag dat je kan missen. Zij investeren jouw geld in een groot aantal financiële producten, zoals aandelen en obligaties, of bijvoorbeeld in valuta of goud. Geld goed beleggen is niet gemakkelijk, deze vermogensbeheerders hebben vaak decennialange ervaring in hun vakgebied. Deze beleggingsfondsen bieden meestal een rendement van ongeveer zes procent per jaar, al fluctueert dit natuurlijk behoorlijk, afhankelijk van de beheerder, het financiële product en natuurlijk de algehele ontwikkelingen op de markt. 

Hoe bereken je vermogensopbouw?

Hoewel er vele variabelen zijn bij vermogensopbouw, is de algemene berekening voor vermogensopbouw vrij simpel. Het enige wat je nodig hebt is het startkapitaal, het verwachte rendement over een bepaalde periode, en eventueel de periodieke inleg, bijvoorbeeld als elke maand 50 euro opzij zet. Vermenigvuldig het startbedrag met het verwachte rendement, en tel dat samen met de periodieke inleg op bij het startbedrag. Trek daarbij wel alle gemaakte kosten af, zoals de fee van de vermogensbeheerder, en natuurlijk de belasting die je dient te betalen.

Online zijn er vele tools te vinden om vermogensopbouw te berekenen met meerdere variabelen, maar zelfs met een simpel excel-bestand is het mogelijk om op de juiste wijze je verwachte vermogensopbouw te berekenen. Geld goed beleggen, doet u via brokerfolio!

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply