Skip to main content
De prijs van goud profiteert flink van de onrust in de bancaire wereld. Met het (bijna) omvallen van het Zwitserse Credit Suisse grijpen beleggers naar goud om hun kapitaal te beschermen tegen faillissementen van commerciële banken in Amerika, Europa en de rest van de wereld. De prijs van goud is dan ook inmiddels voor het eerst in een jaar boven de 2000 dollar per Troy Ounce uitgekomen.

De prijs van een kilo goud is vandaag de 60.000 euro gepasseerd, wat de hoogste prijs per kilo goud ooit is. Wat hoogstwaarschijnlijk komt door een combinatie tussen de woekerende wereldwijde inflatie en de paniek die gepaard gaat met de omvallende banken in Amerika met de Silicon Valley Bank en het Zwitserse Credit Suisse.

Een bankencrisis kan een belangrijke invloed hebben op de goudprijs. In tijden van economische onzekerheid zoeken beleggers vaak naar veilige havens om hun vermogen te beschermen. Goud wordt traditioneel gezien als een veilige haven, omdat het over het algemeen zijn waarde behoudt en niet beïnvloed wordt door inflatie of politieke onrust. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen, waar een hoop factoren van negatieve invloed kunnen zijn op de prijs van een aandeel.

In 2008 was er een wereldwijde bankencrisis, waarbij veel banken in de problemen kwamen en sommige zelfs failliet gingen. Dit zorgde voor een enorme economische onzekerheid en een daling van de beurskoersen. Als gevolg hiervan steeg de goudprijs sterk, omdat beleggers massaal hun toevlucht zochten tot goud om hun vermogen te beschermen.

Hoe de prijs van goud zich de komende tijd zal ontwikkelen zal dus sterk afhangen of de onrust bij de banken de komende voortgezet gaat worden en of de inflatie onder controle gebracht kan worden of niet.

Investeren in goud kan overigens op verschillende manieren. Er hoeft niet per se fysiek goud gekocht te worden. Via online brokers kun je tegenwoordig ook speculeren op de prijs van goud zonder daadwerkelijk fysiek goud te hoeven hebben.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply