Skip to main content
De wereldwijde voedselprijzen en grondstofprijzen, en met name in Europa, stijgen al tijden. Vooral na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne stegen de prijzen enorm. Zo ook de prijzen van graan, aangezien Oekraïne een belangrijke leverancier is van graan in Europa. Na een flinke stijging in 2022 in de maanden maart, april en mei is de prijs nu voor een langere tijd aan het zakken. Maar voor hoelang nog?

Het weer heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in de prijzen van grondstof. Een koude of natte periode kan er voor zorgen dat oogsten mislukken. Hierdoor treed er een schaarste op waardoor de prijzen omhoog gaan. Bij voldoende aanbod of een overvloed van het aanbod zal de prijs van een grondstof zakken.

Vorig jaar steeg de prijs van graan per bushel naar ruim 13 dollar, door paniek dat Oekraïne, wat gezien werd als de graanschuur van Europa, geen of minder graan kon leveren. Echter, het graan te kort was niet zo erg als verwacht, waardoor de prijs van graan het afgelopen half jaar zakte naar ruim zeven dollar per bushel.

De prijzen van rond de 7 dollar per bushel, wat neerkomt op 27 kilogram graan, lijken echter niet lang meer de marktprijs. Naar verwachting komt er in maart namelijk een flinke periode van vorst aan, wat nog wel eens een zware gevolgen kan hebben voor de graan oogst in Oekraïne en de rest van Europa.

Wil je speculeren op de koers van graan? Dat kan gemakkelijk via grondstoffen CFD’s, deze kun je bij verschillende online brokers kopen.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply