Skip to main content

Belastingvoordelen met groen beleggen

Wie groen belegt komt in aanmerkingen voor leuke belastingvoordelen. Groen beleggen is dus goed voor mens, milieu en uw portemonnee! Met groen beleggen geniet u niet alleen zelf van de voordelen, maar weet u zeker dat uw geld gaat naar projecten die goed zijn voor nu en de toekomst. Overweegt u om te starten met deze vorm van beleggen? Dan is het goed u eerst te verdiepen in het begrip zelf.

Wat is groen beleggen?

Groen beleggen is een vorm van duurzame belegging waarbij u inlegt op een groenfonds. De bank – (ook wel ‘groenbank’ genoemd) gebruikt het geld van deze groenfondsen om milieuprojecten te financieren. Meestal wordt voor deze manier van beleggen gekozen met in het achterhoofd de positieve gevolgen voor mens en milieu. De overheid heeft verschillende banken en instellingen erkend als groene instelling. Als u één van deze instellingen kiest weet u zeker dat uw geld in groene projecten wordt geïnvesteerd .

De term ‘groen beleggen’ wordt wel eens misbruikt door bedrijven en instellingen die u willen overtuigen van een groene bestemming voor uw beleggingsinleg, terwijl het project allerminst of slechts voor een deel groen is. Kijk daarom altijd goed in de omschrijving van de projecten, in de voorwaarden en lees de kleine lettertjes. U doet immers heel bewust aan groen beleggen. Dat wilt u niet dat uw geld uiteindelijk toch in een ‘grijs’ project wordt gestoken.

Belastingvoordeel bij groen beleggen

Als u als belegger inlegt in een groenfonds krijgt u een lagere vergoeding van de bank, maar geniet u wel belastingvoordeel. Dit wordt ook wel ‘korting voor maatschappelijke beleggingen’ genoemd. Elk jaar wordt bepaald tot welk bedrag u groen mag beleggen: het vrijstellingsbedrag. Over dat bedrag hoeft dan geen vermogensrendementsheffing betaald te worden (box 3). In 2018 bijvoorbeeld, was het bedrag 57.845 euro en in 2021 is het 60.429 euro. Voor fiscale partners geldt een dubbele vrijstelling. Daarnaast krijgt u met deze vorm van beleggen een korting op uw inkomstenbelasting.

Hoe werken groene beleggingsfonden

Groene beleggingsfondsen investeren in de verbetering en bescherming van milieu en klimaat. U leent dus goedkoop geld uit aan banken, die daar op hun beurt weer ondernemers, instellingen en organisaties mee verder helpen. Daarbij kunt u denken aan een biologisch landbouwbedrijf, een windpark, zonneweides, een biomassa centrale, de aanleg van bossen of duurzaam gebouwde woningen. Maar groene beleggingsfondsen doen meer. Ze nemen ook hun verantwoording voor bijvoorbeeld mensenrechten, arbeidsomstandigheden en anti-corruptie. ‘Groen’ is dus niet altijd alleen maar groen, maar ook duurzaam.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply