Skip to main content
De Nederlandse bierbrouwer Heineken gaat door met investeren in Rusland. Ondanks dat het bedrijf de belofte maakte om zich terug te trekken uit Rusland nadat het land Oekraïne binnen viel in 2022. De Russische tak van het bedrijf gaat gewoon door met de verkoop van bier in Rusland, het lanceerde zelfs een nieuwe productlijn in het geboycotte Rusland.

Volgens Heineken Rusland zouden er zelfs 61 nieuwe producten zijn gelanceerd op de Russische markt. Dankzij deze nieuwe producten zou er voor maar liefst 720.000 hectoliter extra Heineken producten zijn verkocht in Rusland. Dit terwijl Heineken eerder aangaf zich terug te willen trekken uit het in oorlog verkerende Rusland van president Putin.

Ondanks dat Heineken zijn afschuw uitsprak op de steeds intensiever wordende oorlog in Oekraïne. Lijkt het gretig gebruik te maken van de mogelijkheden op de Russische markt. Veel bedrijven zoals Pepsico en Coca-Cola zijn daadwerkelijk wél vertrokken uit Rusland. Het gat dat zij achter gelaten hebben met bijvoorbeeld frisdranken, is Heineken nu aan het opvullen. Heel opportunistisch maakt het bedrijf dus gebruik van de oorlog.

De goede resultaten van Heineken in Rusland hebben wellicht ook invloed op de aandelenprijs van Heineken. Een aandeel van Heineken (HEIA) wordt op het moment van schrijven voor ruim 97 verhandeld. Het aandeel is daarmee ruim 10% gestegen ten opzichten van 1 januari dit jaar.

Coca Cola (KO) doet het echter een stuk slechter als we naar de aandelenkoers kijken. Het aandeel wordt namelijk voor bijna vijf procent minder verhandeld. En ook de aandelen van PepsiCO (PEP) doen het slechter. Op het moment van schrijven is het aandeel 175 dollar waard, dat is ruim 2% minder dan eind vorig jaar. Of het terug trekken van invloed is geweest op de dalende aandelenprijzen van deze twee bedrijven is nog afwachten.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply