Skip to main content

Waarom goud altijd een interessante optie is om in te investeren

Goud is één van de oudste grondstoffen waar in gehandeld wordt. Goud is al sinds de tijden vóór het begin van de jaartelling een grondstof dat veel waarde vertegenwoordigt. Of we het nou hebben over de Egyptenaren, Azteken, Romeinen of in de moderne geschiedenis, goud heeft altijd een waarde gehad. Al die eeuwen gebruiken mensen goud al als een manier om waarde te behouden. Ook heeft goud altijd een functie gehad, zo werd het gebruikt voor esthetische doeleinde maar ook gewoon als betaalmiddel. Daarom duiken wij in dit artikel in op het feit óf je moet investeren in goud en hoe kán investeren in goud.

Waar komt de waarde van goud vandaan?

De waarde van goud is voornamelijk gebaseerd op de schaarsheid van dit edelmetaal. Er zit maar voor een x aantal kilo goud in de grond en ook kan er jaarlijks maar een beperkt aantal kilo goud gedolven worden. Daarnaast heeft goud een aantal kenmerken waardoor het altijd een gewilde grondstof is geweest. Het kan verwerkt worden in sieraden, dit gebeurt al sinds de steentijd. Het kan als geld gebruikt worden, zo bestonden de Romeinse Aurei eeuwenlang uit goud. Tegenwoordig wordt geld niet meer verwerkt in de munten waarmee betaald wordt. Echter geloven bepaalde economen dat goud nog steeds het ultieme geld is. Goud kan je opdelen, makkelijk meenemen, goud roest niet en goud kan niet bijgedrukt worden. Tegenwoordig wordt goud ook veel verwerkt in elektronica. Hierdoor blijft de vraag altijd aanwezig voor goud.

Deze factoren zorgen er ook voor dat centrale banken, maar ook particulieren, goud opslaan als een store of value.

Wat is een store of value en waarom is Goud een store of value?

gouden munten

Een store of value is een oppotmiddel wat (tot op zekere hoogte) zijn waarde behoudt over een langere tijd. In een tijd waar de waarde van geld kan veranderen door inflatie is het interessant om op zoek te gaan naar manieren om je waarde te behouden. Op het moment dat er inflatie is, en de rente stand  laag is, dan gaat de waarde van je geld altijd omlaag als je het op je bankrekening laat staan. Goud kan dan een interessante optie zijn om in te investeren of handelen om je zo te beschermen tegen inflatie. Goud heeft zich al verschillende millennia bewezen als store of value, het heeft namelijk grofweg nog steeds de zelfde waarde als bijvoorbeeld 2000 jaar terug.

Dit houdt niet in dat de prijs van goud niet omhoog of omlaag kan gaan. De prijs van goud beweegt dagelijks omhoog of omlaag. Echter heeft het zich over een langere periode altijd bewezen als iets dat waarde vast is.

Zijn er naast goud nog meer stores of value? Jazeker, tegenwoordig wordt Bitcoin gezien als het digitale goud en is inmiddels ook een store of value geworden. Echter is de waarde van Bitcoin wel meer volatiel dan de prijs van goud. Echter zie je wel dat mensen geld in bitcoin stoppen als er economische onzekerheid is. Vooral in landen waar inflatie op de loer ligt kiezen mensen liever voor Bitcoin dan voor hun eigen valuta.

Daarnaast is vastgoed ook altijd een store of value geweest. Daarom zie je heden ten dagen ook veel investeerders in het vastgoed gaan omdat het geld op de bank niks meer oplevert. Een nadelig gevolg is natuurlijk wel dat de huizenmarkt oververhit raakt.

Ook zijn er nog andere producten waarin volop geïnvesteerd wordt als een soort store of value. Zo zijn de prijzen van exclusieve horloges flink omhoog gegaan omdat deze gekocht worden als oppotmiddel. Maar ook kunst en zeer exclusieve auto´s zijn populair om het geld in te stoppen.

Zoals je ziet zijn er verschillende oppotmiddelen. Vaak wordt dan ook aangeraden om je kapitaal te spreiden over de verschillende mogelijkheden en niet alles op 1 paard te wedden. Zo kan je bijvoorbeeld een gedeelte van je kapitaal in goud of zilver investeren, een gedeelte in vastgoed, bitcoin etc. Dit hangt natuurlijk wel af van het te besteden budget.

Wat is van invloed op de goudprijs?

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de prijs van goud. Zoals bij alle prijzen is de marktwerking essentieel voor de prijs. Het vraag en aanbod is één van de belangrijkste factoren in de dagelijkse goudprijs. Jaarlijks wordt er een beperkt aantal goud gedolven. Jaarlijks groeit het aanbod van goud met ongeveer 1.6%. Een tegenvallend resultaat uit delving is daarom van invloed op de prijs. Anderzijds, als er een nieuwe veelbelovende goudmijn wordt gevonden dan heeft dit ook weer invloed op de goudprijs.

goudmijn

Zoals eerder vermeld is goud een manier om je te beschermen tegen inflatie. De inflatie cijfers zijn daarom ook een belangrijke factor in de goudprijs. Hoge inflatiecijfers betekent dat mensen hun toevlucht gaan zoeken in het goud. De prijs zal hierdoor omhoog gaan. Omgekeerd werkt het natuurlijk hetzelfde.

De rente stand is ook zeer belangrijk voor de prijs van goud. Een hoge rentestand is nadelig voor de prijs van goud. Een hoge rente is betekent natuurlijk meer rendement op spaargeld.

Een belangrijke factor is ook de geopolitieke stand van zaken. Als er ergens een conflict oplaait tussen twee landen kan dit (positief) van invloed zijn op de goudprijs. Dit komt omdat er bij een geopolitiek conflict veel onzekerheid bestaat. Onzekerheid betekent vaak dat het een invloed zal hebben op de vraag naar goud.

Hoe kan ik investeren in goud?

Fysiek goud kan in de vorm van een goudbaar. De zijn al verkrijgbaar in de vorm van 1 gram goud. Belangrijk om te weten is dat je over goud geen BTW betaalt. Bij zilver en platina baren betaal je echter gewoon 21%. Maar ook zijn er goudbaren beschikbaar van meerdere kilo´s. Zo hebben de centrale banken vaak goudbaren van ongeveer 12,5 kilo. Wat met de goudstand van vandaag neerkomt op ruim €650.000. Echter zijn ze dus in alle soorten en maten verkrijgbaar en is er voor elke portemonnee wel een geschikte goudbaar of munt te vinden. Bij goudenmunten is het echter wel afhankelijk welke munt je koopt. Als je een goudenmunt koopt met een historische waarde, bijvoorbeeld uit de romeinse tijd dan betaal je ook voor de historische waarde. Wil je dus de beste waarde voor je goud hebben is het aan te raden een moderne goudenmunt aan te schaffen. Ook hebben veel mensen goud in hun bezit in de vorm van juwelen. Goude juwelen zijn altijd een manier om je kapitaal in te bewaren. Echter betaal je bij aankoop van een juweel ook vaak voor het juweel, het design etc. Waardoor het relatief duur is voor het goud dat je ontvangt. Het voordeel is echter wel dat je de juwelen natuurlijk altijd nog kan dragen.

Bij het kopen van goud betaal je echter meer dan de spotprijs op dat moment is. Stel de wereldwijde prijs van goud is €55.000. En je wilt bij een verkoper van goudbaren een baartje van 1 kilo aanschaffen, dan zul je altijd meer betalen dan de prijs van €55.000. De goudhandelaar rekent namelijk altijd een premium bovenop de goudprijs. Zo betaal je vaak al €750 euro extra voor een baar goud van een kilo. Echter, dit is hoe de goudhandelaar zijn brood verdient.

Goudaandelen zijn ook een manier om te handelen of investeren in goud. Goudaandelen zijn aandelen in een bedrijf dat zich actief bezig houdt met het zoeken of delven van goud. Je investeert dus eigenlijk in een goudmijn. Het vinden en delven van goud heeft dan invloed op de koers van het aandeel. Daarnaast heeft de goudprijs natuurlijk ook invloed op de prestatie van het goudaandeel.

Ook kan je tegenwoordig goudcertificaten kopen. Je koopt dan een stuk goud op papier dat dan ergens in een kluis ligt opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat je niet het risico hoeft te nemen om goud in huis op te slaan. Aan de andere kant zijn er mensen van mening dat het goud niet van jou is als je het niet zelf in handen hebt. Je hebt bij het kopen van een goudcertificaat geen zicht op wat er met jouw goed gebeurt en of het er wel écht ligt.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply