Skip to main content

Wat is short gaan?

Short gaan is simpelweg gezegd, geld inzetten op de daling van een bepaald aandeel. De aandelenbeurs kent – helaas – niet altijd een stijgende lijn. Er zijn in het leven van een belegger talloze gebeurtenissen die ervoor kunnen zorgen dat het aandeel van een bepaald bedrijf keldert. Denk daarbij aan tegenvallende omzet, een rentestijging, of zelfs een lokale natuurramp.

Slimme beleggers maken gebruik van dit soort koersdalingen, niet alleen door hun bestaande aandelen te verkopen, maar ook door ‘short te gaan’. Dit houdt in dat je bij de broker een short order voor een aandeel plaatst, op het moment dat de koers hoog is, en je sluit hem weer af op het moment dat hij (hopelijk) lager is.

Short gaan is een riskante onderneming. Het risico bestaat dat je meer verliest dan wat de short order in eerste instantie waard was. Niettemin kan het – zeker voor de ervaren belegger – een uitstekende manier zijn om het hoogste mogelijke rendement uit je aandelenportefeuille te halen.

Hoe werkt het plaatsen van een short order?

Het plaatsen van een short order is in principe het tegenovergestelde van het plaatsen van order om aandelen te kopen (ook wel een long order genoemd). Je verkoopt een aandeel dat je niet zelf bezit op het moment dat de koers hoog is, en koopt hem weer terug op het moment dat hij lager is.

Dit kan, doordat je het aandeel ‘leent’ van de broker, waarvoor je rente betaalt. Vervolgens verkoop je het aandeel direct, voor de huidige prijs. Nadat het aandeel in waarde is gezakt, koop je het weer terug voor een lagere prijs en wordt de lening met de broker stopgezet. Het aandeel wordt dus weer teruggegeven aan de broker, evenals de verschuldigde rente.

Een simpel rekenvoorbeeld maakt het nog duidelijker: we lenen van onze broker een aandeel dat op dat moment een waarde heeft van 100 euro. Hiervoor betalen we 2 procent rente, dus 2 euro. Vervolgens verkopen we onmiddelijk het aandeel voor diezelfde 100 euro op de aandelenmarkt. We wachten tot het aandeel is gedaald, bijvoorbeeld tot 70 euro. Voor die prijs kopen we het aandeel weer terug, waarbij we het verschil in onze zak steken. We geven het aandeel weer terug aan de broker en betalen de 2 euro aan rente. Zo houden we uiteindelijk 28 euro aan winst over aan deze short order.

Voor- en nadelen van short gaan

Zoals gezegd kleven er risico’s aan short gaan en de fluctuaties die een aandeel meemaakt kunnen groter zijn dan bij een long order. Het shorten van aandelen is dan ook voornamelijk weggelegd voor beleggers met een sterke maag, je moet immers goed tegen de schommelingen kunnen.

Niettemin is kan short gaan ook een manier zijn om juist die schommelingen bij het handelen van aandelen te verminderen. Dat doen we door middel van hedging. Hedging betekent dat je een short order plaatst van een aandeel dat je ook zelf bezit. Je gaat dus gelijktijdig long én short. Dit kan je doen omdat er voor een bepaalde periode misschien onzekerheid in de markt is, bijvoorbeeld door een prijsstijging van bepaalde grondstoffen, zoals olie. Als de aandelenkoers naar beneden gaat, maak je zodoende minder verlies dan wanneer je alleen long blijft gaan.

Een andere reden om short te gaan is om te kunnen profiteren van overwegend dalende koersen. Je bent niet afhankelijke van een markt die alleen maar omhooggaat om geld te kunnen verdienen.

Daarnaast zien veel investeerders shorten als een goede mogelijkheid om in een korte periode veel geld te kunnen verdienen. Waar stijgende koersen vaak langzaam en gestaag omhoog gaan, komen dalende koersen juist snel en hevig om het hoekje kijken.

De nadelen van het shorten van aandelen zijn dan ook behoorlijk ingrijpend. Bij een long order kan je immers niet meer verliezen dan de prijs die je voor de aandelen hebt betaald. Een short order kan in theorie eindeloos omhoog blijven gaan. Er zijn genoeg verhalen van beleggers die hun hele account bij hun broker zijn kwijtgeraakt vanwege een short order die te lang open bleef staan.

Dit lijkt misschien wat onwaarschijnlijk, maar de beleggingswereld is wel degelijk bekend met dit fenomeen, dat ook wel een short squeeze genoemd wordt. Een short squeeze gebeurt als heel veel beleggers een bepaald aandeel shorten en vervolgens allemaal op hetzelfde moment die short order weer afsluiten. Hierdoor schiet de aandelenprijs ineens omhoog, waardoor de overgebleven short orders zeer veel geld kunnen verliezen.

Wat kost short gaan?

Een ander nadeel is dat je dus ook rente voor het plaatsen van een short order, en bij sommige brokers is het niet altijd gemakkelijk terug te vinden hoe hoog deze is. Ook deze rente verandert constant en kan bij elk aandeel verschillend zijn, dus let goed op hoeveel je betaald bij het plaatsen van een short order. De meeste brokers hebben een actueel overzicht van de rente op hun website staan, maar zeker bij mobiele apps is dit niet altijd direct terug te vinden. Hou dit goed in de gaten en controleer de huidige rentestand voordat je een short order afsluit.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply