Skip to main content
In Nederland gaan wij de gevolgen van de strenge lockdown in Shanghai in de portemonnee voelen. In Europa liggen de corona-perikelen al een aantal maanden achter ons. We keren langzaam weer terug naar ons oude leven nu het griepseizoen voorbij is. In China, en met name Shanghai is dit echter een wereld van verschil. De miljoenen stad is in een zeer strenge lockdown gegaan om meer corona besmettingen te voorkomen. Dit zorgt er echter voor dat de vrachtafhandeling, en met name de containers op de schepen laden die voor Europa en de rest van de wereld bestemd zijn, vertraging oploopt.

Ondanks de zeer strenge lockdown, waar sommige mensen hun huis niet mogen verlaten, is er nog wel beweging in de haven. De regels voor de haven zijn versoepeld en de havenarbeiders slapen in de haven. Hierdoor vertrekken er mondjesmaat gevulde vrachtschepen op weg naar de haven van Rotterdam. Het grote probleem zit echter in de chinezen fabrieken die wat verder van Shanghai gelegen zijn. Deze kunnen niet naar verwachting produceren door de coronamaatregelen. Hierdoor is er meer schaarste in de markt en is er minder levering naar Nederland en de rest van de wereld. Deze schaarste in combinatie met de hoge vrachtprijzen die de lockdown heeft opgeleverd, zorgt voor hogere consumentenprijzen in de winkels.

Aangezien het einde van de lockdown nog niet in het zicht is, zullen de problemen en verstoppingen alleen maar groter worden. Hierdoor zullen we in Nederland steeds meer gaan merken van de hogere prijzen voor producten die uit China en andere delen van Azië komen. Shanghai is namelijk niet alleen belangrijk voor producten die in China geproduceerd worden, maar is ook een belangrijke doorvoerhaven voor andere landen in de regio. Producten die bijvoorbeeld in Vietnam geproduceerd worden gaan via de haven in Shanghai naar de rest van de wereld.

Uiteindelijk zullen deze problemen, in combinatie met hogere grondstofprijzen gaan zorgen voor inflatie van de prijzen. Al is dit ook een gevolg van de nasleep van eerdere problemen met betrekking tot container vracht uit Azië. Zo hielp de COVID-19 uitbraak in 2020, de blokkade van het Suezkanaal en de oorlog in Oekraine ook al bij aan stijgende vrachtprijzen.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply