Skip to main content
Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwt Nederland over de dreigende daling van de Nederlandse huizenprijzen. Deze dalende huizenprijzen zijn namelijk een risico voor de Nederlandse economie. Sinds de zomer zijn de prijzen al aan het dalen, mede dankzij de stijgende rente stand. ING verwacht al een economische krimp te zien in 2023, iets wat ook invloed zal hebben op de aandelenmarkt.

Dit is niet voor het eerst dat het IMF Nederland waarschuwt met betrekking tot de huizenmarkt. Eerder gaf het al aan dat de afgesloten hypotheken van huishoudens relatief hoog zijn, iets wat een groot gevaar vormt voor de economie wanneer de huizenprijzen gaan dalen. Huishoudens zitten dan met hoge lasten terwijl de waarde van hun woning daalt. Wat grote problemen geeft als huishoudens hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

De dalende huizenmarkt is niet het enige risico dat de Nederlandse economie de komende tijd moet trotseren. De stijgende energieprijzen en het prijsplafond voor gas en elektriciteit kan ook een probleem vormen als we het IMF moeten geloven.

Het energieplafond kan namelijk inflatie aanwakkeren in Nederland. Door het instellen van een algeheel prijsplafond in Nederland worden er ook mensen en huishoudens geholpen die eigenlijk geen hulp nodig hebben. Dit prijsplafond zorgt ervoor dat zij relatief meer geld overhouden waardoor zij dit geld kunnen uitgeven. Iets wat inflatie in Nederland kan aanwakkeren, terwijl Nederland al met een zeer hoge inflatie kampt. Iets wat in de gehele Eurozone te zien is.

IMF raadt dan ook aan voor gerichtere maatregelen waarbij enkel de huishoudens worden geholpen die het écht nodig hebben. Het afschaffen van het prijsplafond voor energie is dan ook hun wens.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply