Skip to main content
De Kroatische bevolking is vooralsnog niet heel blij met de toetreding tot de Europese Monetaire Unie. Vanaf zondag kun je enkel nog betalen met Euro’s, de inwoners zien echter al de prijzen stijgen. Hoewel verschillende Europese leiders zoals Ursula von der Leyen Kroatië feliciteerde met hun toetreding, maakt de bevolking zich druk om de stijgende prijzen.

13 jaar na de toetreden tot de Europese Unie gaat Kroatië zich nu eindelijk toevoegen tot het rijtje met 19 euro landen. Nederland is al lid sinds de invoering van de Euro op 1 januari 2002. Des tijds waren er twaalf landen die de Euro invoerden. Ruim 20 jaar later voegt  Kroatië zich als 20e lid van de Monetaire Unie toe aan het rijtje Eurolanden.

Kroatië zag de invoering van de Euro als groot voordeel. Zo verdwenen de problemen omtrent koersschommelingen tussen de Euro en de Kroatische Kuna. Hierdoor zouden meer Eurolanden gaan investeren in Kroatische bedrijven. Doordat Kroatië nu ook de Euro heeft, is het bijvoorbeeld makkelijker geworden om aandelen te kopen in Kroatische bedrijven.

In de theorie heeft de invoering van de Euro alleen maar voordelen voor het ex-Joegoslavische land. In de praktijk kwamen de nadelen met het nieuwe jaar plotseling naar boven. De prijzen in het land, wat voor veel Nederlanders en favoriete vakantiebestemming is, schoten direct de lucht in. Volgens de regering komt dit om winkeliers de prijzen naar boven afronden, terwijl dit wettelijk niet is toegestaan.

De Kroatische minister van economische zaken wilt dan ook hard ingrijpen. Zo denkt hij erover na om prijzen te bevriezen, zodat de stijgen stoppen. Ook wilt hij winkeliers die illegaal hun prijzen verhogen op een zwarte lijst zetten. Op deze manier probeert de Minister de prijsstijgingen te doen stoppen.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply