Skip to main content
De Westerse boycot van Rusland om de Russische economie te raken heeft minder effect dan gehoopt. De Russische economie krimpt ‘slechts’ met 2,1 %, wat teleurstellend is na alle moeite van de Westerse landen om Rusland onder druk te zetten met economische sancties. Ook de aandelenmarkt in Rusland blijft redelijk op de been ondanks alle sancties.

Nadat Rusland Oekraïne binnenviel begin vorig jaar, besloten de Westerse landen om een economische boycot op te leggen aan Rusland. Zo besloten zij minder of geen gas meer te importeren uit Rusland. Ook voor andere producten gingen er een import verbod gelden en veel westerse bedrijven, waaronder Coca Cola, trokken zich terug uit het land van president Putin. Niet alle bedrijven deden dat overigens. Eerder deze week kwam al naar buiten dat Heineken in Rusland is gebleven, ondanks dat zij aangegeven hadden zich ook terug te trekken. Uit jaarverslagen bleek zelfs dat Heineken meer is gaan investeren in Rusland, zo bracht het meer dan 60 nieuwe producten uit op de Russische markt.

Ondanks alle maatregelen is een krimp van 2,1% dus teleurstellend te noemen. Economen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) voorspelde eerder een krimp van ruim 9%. Een belangrijke oorzaak waarom de krimp van de Russische economie tegen valt is de export van grondstoffen. Zo zijn de wereldwijde grondstofprijzen omhooggegaan en is Rusland meer gaan exporteren naar landen als China. Hierdoor wordt het verlies van de export naar West-Europa grotendeels gecompenseerd.

Internationaal wordt er echter wel getwijfeld aan de economische cijfers die door Rosstat, een Russisch statistiekenbureau, naar buiten zijn gebracht. Zo zien de Wereldbank en OESO een krimp tussen de 3,3 en 4,5% meer als realistisch. Al is het IMF wel eens met Rosstat en zien zij een krimp van ruim 2 procent als realistisch.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply