Skip to main content
Op dit moment is de goud/zilver ratio iets meer dan 80. Maar wat betekent dat precies en wat voor invloed heeft het op de (toekomstige) prijs van zilver en/of goud? In dit artikel gaan we dieper in op deze ratio en hoe je het in je voordeel kan gebruiken bij het kopen of verkopen van goud en zilver.

De goud-zilver ratio is een verhouding die aangeeft hoeveel troy ounce zilver nodig is om één troy ounce goud te kopen. De verhouding wordt berekend door de prijs van één troy ounce goud te delen door de prijs van één troy ounce zilver. Bijvoorbeeld, op het moment van schrijven is de prijs van een oz goud 2000 dollar waard en de prijs van zilver $25 per troy ounce, dan is de goud-zilver ratio dus 80 (2000 gedeeld door 25).

De goud-zilver ratio is een belangrijke indicator voor beleggers in edelmetalen, omdat het hen helpt de relatieve waarde van goud en zilver te bepalen. Wanneer de ratio hoog is, betekent dit dat goud relatief duur is ten opzichte van zilver en kan het daarom een goed moment zijn om zilver te kopen. Wanneer de ratio laag is, betekent dit dat zilver relatief goedkoop is ten opzichte van goud en kan het daarom een goed moment zijn om goud te kopen.

goudbaren naast elkaar

De eerder genoemde ratio van 80 is natuurlijk niet altijd 80, en daarom kun je deze ratio gebruiken om te kijken of één van deze twee edelmetalen ondergewaardeerd of overgewaardeerd is. In het verleden, sinds 1687, verschilde de ratio tussen de 14.14 en 99.76. Waarbij de prijs van zilver bij een ratio van 14.14 erg hoog was ten opzichten van de goudprijs. Bij de ratio van 99,76 was de prijs laag ten opzichten van de goudprijs. Gemiddeld gezien ligt de zilver/goud ratio op iets meer dan 50. Wat betekent dit gemiddelde voor de hedendaagse zilverprijs?

Je kan helaas niet altijd uitgaan van een ratio in het verleden, de vraag en het gebruik van deze twee edelmetalen zijn namelijk sterk veranderd in de loop van tijd. Hierdoor is de ratio na verloop van jaren gemiddeld veel hoger gaan liggen dan vroeger. Er zijn verschillende factoren die hebben bijgedragen aan de stijging van de goud-zilver ratio in de afgelopen decennia. Een daarvan is de groei van de industriële vraag naar zilver, met name in de elektronica- en zonne-energiesector. Deze vraag heeft de prijs van zilver omhooggedreven, maar niet in dezelfde mate als de prijs van goud. Dit heeft de goud-zilver ratio verder vergroot.

Met de groeiende vraag naar zilver door het gebruik van zilver in de elektronica- en zonne-energiesector, kan het echter zo zijn dat de ratio weer omhoog gaat. Nu instappen op zilver met de verwachting dat de goud-zilver ratio weer omlaag gaat kan daarom interessant zijn als je verwacht dat deze ‘groene revolutie’ door gaat zetten en er steeds meer zonnepanelen komen bijvoorbeeld.

De Zilver/goud ratio gebruiken

Sommige beleggers gebruiken de goud-zilverratio als een indicator om te bepalen wanneer ze moeten kopen of verkopen. Bijvoorbeeld, als de goud-zilverratio hoog is, kan dit betekenen dat zilver relatief goedkoop is ten opzichte van goud en dat het dus een goed moment is om zilver te kopen. Omgekeerd kan een lage goud-zilverratio betekenen dat goud relatief goedkoop is ten opzichte van zilver en dat het dus een goed moment is om goud te kopen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de goud-zilverratio niet altijd een goede indicator is van de toekomstige prijsbewegingen van goud en zilver. Beleggers moeten ook rekening houden met andere factoren, zoals de algemene economische omstandigheden en het beleid van centrale banken. Goud wordt in moeilijke economische tijden namelijk meer gezien als veilige haven om de koopkracht te beschermen dan zilver dat is.

Online zilver of goud kopen

Waar vroeger edelmetalen als Goud alleen fysiek gekocht konden worden, is het nu ook mogelijk om via online brokers om te handelen in zilver of goud. Zo kun je tegenwoordig goud kopen ‘op papier’. Het kopen van papiergoud als investering is een manier om te beleggen in goud zonder daadwerkelijk fysiek goud te hoeven bezitten. In plaats daarvan wordt een belegger eigenaar van een aandeel in een fonds dat goud bezit. Dit fonds kan een Exchange Traded Fund (ETF) zijn of een ander type beleggingsfonds dat zich richt op goud.

Om papiergoud te kopen, moet een belegger een effectenrekening openen bij een online broker die de aandelen van het goudbeleggingsfonds aanbiedt. Nadat de effectenrekening is geopend en gefinancierd, kan de belegger de aandelen van het goudbeleggingsfonds kopen en verkopen zoals bij elk ander aandeel.

Goud CFD's

goudklompje

Een goud CFD (Contract for Difference) is een financieel instrument waarmee beleggers kunnen speculeren op de prijsbewegingen van goud zonder daadwerkelijk fysiek goud te kopen of verkopen. Met een goud CFD kunt u profiteren van zowel stijgende als dalende prijzen van goud door te handelen in de prijsverschillen tussen het moment van aankoop en verkoop. CFD’s zijn populair vanwege hun flexibiliteit, hefboomwerking en lage transactiekosten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat CFD’s risicovol kunnen zijn en dat u mogelijk uw volledige inleg kunt verliezen als de prijs tegen u in beweegt, iets wat bij fysiek goud natuurlijk niet mogelijk is. Het is daarom belangrijk om voldoende kennis en ervaring te hebben voordat u begint met handelen in goud CFD’s.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply