Skip to main content

Hoe te beginnen met beleggen?

Online beleggen wordt steeds populairder en is dankzij de vele online brokers ook gemakkelijker dan ooit. Als je dan eenmaal de keuze voor jezelf maakt dat je ook online wilt beleggen dan reist al gauw de vraag: Hoe begin ik met online beleggen? In dit artikel leggen wij uit hoe je begint met aandelen kopen en online beleggen in het algemeen. Zo geven wij informatie over het kiezen van een online broker, commissies/fees en nog veel meer.

Hoe kies ik een online broker?

Om te beginnen met het online beleggen moet je een keuze maken met welke online broker je gaat handelen. Een online broker is een online beurs waar je kan handelen in aandelen, effecten, goederen of waren. Wil jij beginnen om online in aandelen te handelen dan is het bij de keuze van welke online broker je wilt kiezen aan te raden om te kijken welk aandelen aanbod de broker heeft.

Hierbij is het handig om onderzoek te doen naar de verschillende brokers. Welke commissies rekenen ze, welke aandelen bieden zij aan, zijn ze betrouwbaar? Welke effecten bieden ze nog meer aan? Is er een Nederlandse klantenservice? Al deze onderdelen zouden moeten meespelen in het maken van een keuze. Wij hebben een aantal online broker reviews geschreven om je op weg te helpen. Wil je handelen op je laptop of computer? Of wil je vooral vanaf je telefoon handelen? In dat geval is het belangrijk dat de online broker een zeer goed functionerende app heeft voor jouw smartphone. Ook de stortingsmethodes zijn een issue om rekening mee te houden. Heb je een creditcard? Dan kan je overal wel terecht. Kan je echter alleen met iDeal betalen dan is de keuze al wat beperkter.

Over een minimale inleg hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken. Eigenlijk alle online brokers hebben een laag instap bedrag. Een bedrag van honderd euro tot enkele honderden euro´s is bij de meeste online brokers al genoeg om mee te handelen in aandelen of ander effecten.

Houd er ook rekening mee dat er een aantal online brokers zijn die oefen accounts aanbieden. Hierbij kan je aan account aanmaken waar je met nep geld kan beginnen met traden. Zo krijg kan je het traden onder de knie krijgen. Hoe plaats je een verkooporder, hoe plaats je een kooporder, hoe zet je een stop-loss etc. Zo voorkom je dat je beginners fouten maakt als je met echt geld gaat handelen.

Aandelen researchen

Als je aangemeld bent bij één van de vele online brokers dan zul je al snel merken dat er een gigantisch aanbod is. Het is dan moeilijk kiezen in welke aandelen je wilt stappen. Een makkelijke eerste stap in het aanschaffen van aandelen is het handelen in ETF´s. Een ETF is een Exchange-Traded fund, wat er eigenlijk op neerkomt dat je een mandje van aandelen koopt. Hierdoor spreid je het risico direct en voorkom je dat je de keuze moet maken uit verschillende bedrijven waarin je eventueel wilt investeren. Door te beleggen in een ETF maak je het makkelijk voor jezelf om je eerste investering te doen met een beperkt risico. Hoe meer je spreid hoe minder risico je uiteindelijk neemt.

Aandelen kopen brokerfolio banner

Met welk doel koop ik aandelen?

Het is goed je af te vragen met welk doel koop ik aandelen? Wil je aandelen kopen voor de lange termijn? Wil je over een paar maanden weer kijken hoe het er voor staat? Of wil je een aandeel voor de korte termijn kopen omdat je denkt dat de prijs van het aandeel omhoog zal gaan? Het is belangrijk deze vragen te stellen voordat je in een trade stapt. De belangrijkste vraag is wat voor trader ben ik? Als u zich aanmeld bij een online broker dan krijgt u ook de vraag hoe vaak u gaat beleggen en hoeveel. Sommige beleggers willen actief traden, sommige traders willen iets voor een langere tijd vast leggen. Naast aandelen kan je natuurlijk ook beleggen in bijvoorbeeld CFD´s, Crypto, ETF´s en Forex.

Als je net begint met handelen zijn de onderstaande verkooporders de belangrijkste om te begrijpen:

Marktorder:  Hiermee koop of verkoop je de aandelen zo snel mogelijk tegen de best beschikbare prijs.

Limietorder: Hiermee Koop of verkoop je de aandelen alleen tegen een specifieke prijs die je instelt. Voor een kooporder is de limietprijs het hoogste dat u bereid bent te betalen en de bestelling wordt alleen uitgevoerd als de prijs van het aandeel tot of onder dat bedrag daalt.

Bepaal voor jezelf voor welke prijs je in wilt stappen en wat de verkoopprijs is. Ook is het handig om na te denken over een stop-loss. Welke verlies ben je bereid te nemen als een trade niet uitpakt zoals je verwacht? Het zelfde geldt voor een verkooporder, bij welke prijsstijging ben je tevreden?

Houd er natuurlijk ook altijd rekening mee dat aandelen kopen risico´s met zich mee brengt. Je kan altijd je inleg of een deel van je inleg verliezen. Ga daarom nooit met meer geld handelen dan dat jij je kan veroorloven.

Handige financiële ratio´s voor beginnende aandelen investeerders

Een belangrijk onderdeel van investeren in aandelen is het berekenen van financiële ratio´s. Deze ratio´s geven je inzicht in de financiële status van een bedrijf. Een bedrijf kan bijvoorbeeld te veel schulden hebben waardoor het niet verstandig is om in dat bedrijf te investeren. Deze financiële ratio´s geven je een inzicht in het bedrijf en de prijs van het aandeel. Het is echter geen zekerheid dat de financiële status van een bedrijf gereflecteerd wordt in de prijs van het aandeel.

Price-to-cash-flow Ratio

Deze ratio betreft de verhouding tussen de prijs van het aandeel en de kasstroom/cashflow van het bedrijf. De ratio wordt berekend door de marktkapitalisatie ( aantal uitstaande aandelen x de prijs van het aandeel) te delen door de operationele kasstroom. Wat een goede ratio is hangt af van de industrie waarin het bedrijf opereert. Over het algemeen geldt een ratio van 10 of lager als een goede ratio. Echter kan dit hoger of lager zijn in verschillende industrieën. Kijk bij industry average van de industrie waarin het bedrijf opereert voor de juiste Price-to-cash-flow ratio.

financiële ratio berekenen

Price-to-earnings Ratio

Price-to-earnings ratio, beter bekend als P/E is één van de bekendste en veel gebruikte ratio´s in de financiële wereld. In deze ratio wordt berekend wat de ratio is tussen de aandelenprijs van een bedrijf en de winst per aandeel.

Voorbeeld:
Aandelenprijs: $20
Winst per aandeel: $1.5
P/E: $20 / $1.5 = 13,33
Of een P/E van 13.33 goed of slecht is hangt af van het industrie gemiddelde waarin het bedrijf opereert.

Asset turnover ratio

Bij deze ratio worden de totale inkomsten gedeeld door de totale activa.

Normaal wordt een ratio tussen 0.25 en 0.5 gezien als een goede ratio. Dit hangt echter net als andere ratio´s af van het industrie gemiddelde van de sector waarin het bedrijf opereert.

Waar het op neerkomt

Dankzij de online brokers die tegenwoordig op de markt zijn is het gemakkelijk om te beginnen met traden en te investeren in aandelen. Er is een ruime keuze uit online brokers die vaak ook nog eens een laag instap bedrag hebben. Hierdoor is investeren in aandelen zeer laagdrempelig geworden. Nadat je een keuze gemaakt heb is het goed om zorgvuldig onderzoek te doen naar de aandelen die je wilt aanschaffen. Houd daarbij rekening mee met wat voor trader je bent. Kijk je naar de korte termijn of de lange termijn? Dit speelt allemaal mee. Houd daarbij altijd rekening met wat voor doel je een aandeel koopt. Daarnaast kan je ook financiële ratio´s gebruiken om te kijken hoe een bedrijf er financieel voorstaat en of dit overeenkomt met de prijs van het aandeel.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply